Smartest Parrots
Зимно хранене

Зимно хранене

Най-студените месеци в годината са най-доброто време да започнете да създавате нови двойки. Папагалите обикновено търсят телесен контакт за топлина и това е фактор, който може да се вземе предвид, за да се улесни образуването на стабилни двойки.

Фактът, че папагалите могат да се размножават енергично, е пряко свързан с подготовката им през по-студените сезони, където зимата е неизбежна. Поради тази причина папагалите, които живеят в топъл климат, не се нуждаят от голяма промяна в диетата, освен разнообразието и здравословната храна. Въпреки това, в райони, където има термични колебания, нуждите от калории и витамини са различни и папагалите оценяват наличието на сезонна храна в съответствие с климата на околната среда.

След първите есенни дъждове стопаните трябва да подсилят диетата си с едногодишни билки, сезоните шипки, глог, като и свежите листа от глухарче, които са от съществено значение за метаболизма и за поддържане на папагалите в добра форма. 

В Smartest Parrots имаме собствено екологично производство на едногодишни билки в близост до София, като веднъж в годината (края на м. Юли, началото на Август) ходим в планината за билки. Тези билки не съдържат никакви пестициди и замърсители, получени от замърсяване на околната среда или токсични химикали и следователно гарантират максимално здраве за нас и нашите птици.

Трябва да помним важността на сезонното хранене, тъй като това е начинът, по който се случва в природата, където птиците не винаги намират една и съща наличност на храна. Осигуряването на сезонна храна на птиците също така гарантира, че животните остават активни и очакващи да получават ежедневната си разнообразна доза.

Зимата вниманието ни трябва да бъде насочено към възрастните в случай, че ги размножавате. Много от тях влагат значителни поведенчески усилия в размножаването, а този процес винаги изисква консумация на жизненоважни ресурси. Това е причината да им осигурим необходимите условия, за да бъдат възстановени и с максимална сила за нов размножителен период. Изключително важно е да предоставим нужното количество калций, витамин D3, фосфор и магнезий, които пък допринасят за правилното усвояване на калция. 

Ние предлагаме на своите птици спокойствие и най-добрите условия за добро линеене и балансирано хранене, за да предотвратим напълняването.

Храненето на папагала варира през цялата година. Нашата цел е да покрием различните нужди на животните, които се различават от сезон на сезон, защото пълноценната, но еднообразна диета не е достатъчна, за да ги поддържа здрави.

Много хора се чудят защо папагалите им избират само определени семена от сместа, която им предлагаме. Те също се чудят защо през някои месеци презират определени плодове и защо същите плодове стават техни любими през други месеци. Това зависи от техния апетит, който се различава сезонно. Предлагаме им разнообразие, за да задоволим всички необходими хранителни елементи. През зимата повечето папагали отхвърлят зелена храна като маруля. Въпреки това те обичат сезонните билки през това време. Билките съдържат химични елементи, които благоприятстват/подобрят техния метаболизъм. Малките видове също отхвърлят плодовете, ако температурите са ниски. През това време те се нуждаят от по-малко хидратация и е по-вероятно да ядат семена, към което трябва да се подхожда с внимание, за да не се угояват и това да има отрицателен ефект върху здравето и  плодовитостта.

През зимата нашите папагали малко напълняват, за да могат да издържат на ниските температури - при нас поддържаме около 16-18 градуса, но ако живеят във волиера на открито трябва много да се внимава. Зимната диета се състои от витамини и хранителни вещества, които лесно се усвояват. Тяхната имунна система трябва да бъде укрепена, за да се изправи срещу студеното зимно време. При закрити волиери критериите са различни, но дори и да държите папагалите на закрито, е добре видът да преживее спад на температурите и по-ниски часове на денонощието, за да реагира добре през размножителния период.

Автор: Рафаел Самора Падрон, научен директор на Loro Parque Fundación