Smartest Parrots
Белокоремни папагали

Белокоремни папагали

Белокоремните папагали (Pionites или Кайка) са два вида папагали: Ръжевотеменен белокоремен папагал и Амазонек черношапчест. И двата вида са относителни малки по размер и светли на цвят.

Добре известни като клоуни на птиците-придружители, кайките (белокоремни папагали) са обичани от любителите на птици заради общителния си характер и способността да разсмиват хората със своите игриви лудории.

Това е папагал, който не мисли два пъти да се търкаля по гръб, да се бори с играчка, или да се люлее диво напред-назад от покрива на клетката си, висящ на един пръст. Пъстрото им оперение напомня на цирков клоун – където има кайк, винаги ще има смях.

Белокоремния папагал е активна птица, която е постоянно в движение. Това  да е нещо като не бива да подценявате и за да са щастливи следва да им предоставяте място и възможности за игра. Всъщност те могат да бъдат хитри, когато не им се дава възможност да изразходват безграничната си енергия, а тяхната упорита природа със сигурност ще тества границите и ще изтласка границите. И все пак, те са просто забавни да бъдат наоколо!

Създаване на идеалната зона за игра за кайките. 

За да създаде среда за кайки, която със сигурност ще задоволи безкрайната му нужда да играе, като същевременно го пази от потенциални опасности около къщата, мъдрият собственик ще отдели много време за защита от птици, преди да донесе птицата си у дома.

Трябва да се внимава изключително за достъпни кабели, тъй като белокоремните са много любопитни. Игралните площадки трябва да са добре оборудвани с достатъчно клони с които да ангажират вниманието си. Белокоремните папагали могат да са доста шумни когато им е скучно. 

Два вида каик обикновено се отглеждат като домашни любимци: черноглавият каик (Pionites melanocephala) и белокоремият каик (Pionites leucogaster). Жълтобедният кайк, подвид на белокоремите, също се отглежда като домашен любимец, макар че е по-рядко срещан в търговията с домашни любимци. Черноглавият и белокоремият каик имат подобен външен вид, с няколко очевидни разлики. И двете са дълги около 9 до 10 инча и цветовата им композиция е сравнително проста, с „секции“ на птицата в зелено, оранжево, жълто и бяло.

Грижи и хранене

Въпреки че кайк е средно голяма птица, тя се нуждае от голяма среда. Тази енергична птица ще страда много от затварянето си в малка клетка. Помислете за изграждането на малка волиера, ако можете, или поне осигурете на вашия caique най-голямото жилище, което можете да си позволите. Уверете се, че разстоянието между прътите е подходящо за птица с нейния размер и че на дъното на клетката има решетка. Тази игрива птица ще открие слабостите в клетката си за нула време, така че се уверете, че клетката е с качествена конструкция, като тези от неръждаема стомана.

Осигурете висококачествени органични пелети. Опитайте се да намерите пелети, които не съдържат изкуствени овкусители, оцветители или консерванти.

Птичи семена са друга възможност, осигуряват много плодове, зеленчуци и калциеви добавки.

Предложете пресни зеленчуци. Въпреки че пелетите за птици ще осигурят отлична основа за диетата на вашата птица, те няма да осигурят всички фитонутриенти, от които се нуждае вашата птица. Предлагайте порция пресни зеленчуци всеки ден (обикновено сутрин). Използвайте органични продукти, когато е възможно.

Нахранете своя caique с пресни плодове. Точно като зеленчуците, плодовете могат да добавят необходимите витамини и фитонутриенти към диетата на вашия caique. Предлагайте порция пресни плодове всеки ден (обикновено следобед). Уверете се, че сте отстранили костилките от плодовете, преди да нахраните кайката.

Избягвайте токсични храни. Има редица храни, които могат да разстроят храносмилателната система на вашия папагал, а някои от тях дори могат да бъдат отровни. Някои храни, които трябва да избягвате, включват:

  • авокадо
  • Кафени зърна
  • Алкохолни напитки
  • Alliums (като лук, чесън, праз, шалот и див лук)
  • Шоколад
  • Грейпфрут
  • Манго - за другите птици мангото не е проблем, но при каяците съм срещал, че не трябва да се дава, така че не рискувайте.

Хранете папагала си два пъти на ден. В дивата природа папагалите ще търсят първото си хранене на разсъмване и второто си в късния следобед. За да работите с естествения ритъм на вашия папагал, следвайте схемата на две хранения на ден. Предлагайте храна на папагалите си сутрин и отново в късния следобед.

Изберете най-доброто време за хранене, което отговаря на вашия график, и след това се опитайте да бъдете последователни.

Експериментирайте с количеството храна. За съжаление, няма строги правила за това колко храните своя папагал caique на всяко хранене. Това ще варира в зависимост от размера, нивото на активност и апетита на вашата птица. Започнете, като предлагате 1/2 чаша (118 ml) продукт на всяко хранене. Ако птицата ви остави остатъци от храна, постепенно намалявайте количеството, което им сервирате. Ако папагалът ви изяде бързо всичко, което предлагате, можете да опитате да предложите малко повече.

Когато се храните сутрин, трябва да предложите и порция птиче месо