Smartest Parrots
Вълнисти папагали

Вълнисти папагали

Вълнистият папагал, един от най-малките видове папагали, заема голямо място в сърцата на любителите на птиците по целия свят. Те са птиците, които най-вероятно ще видите в магазините за домашни любимци, което ги прави най-често отглеждания папагал в плен.

Те са цветни, дружелюбни и достатъчно тихи, за да станат страхотни апартаментни птици. Техните клетки не заемат цялата всекидневна и не изпразват спестовната сметка. За много хора папагалският папагал е бил първата им птица и може би тази, която е отговорна за любовната им връзка през целия им живот с всички видове папагали.

Вълнистите папагали са придобили голяма известност със своите постижения. Книгата на рекордите на Гинес от 1995 г. документира Puck, мъничко синьо вълнисто папагалче, с най-големия регистриран речник на папагали с 1728 изречени думи и фрази. Това е титла, която повечето любители на папагалите биха предположили, че принадлежи към африканското сиво.

Защо папагалчетата трябва да бъдат обучени - те трябва да бъдат обучени, защото са много умели летци. Въпреки че не са в състояние да нанесат ухапване, което ще ви изпрати в болницата за шевове, нито са достатъчно силни, за да увредят слуха ви (въпреки че за това, което им липсва обем, те могат повече от да компенсират с постоянство), вашата птица има едно огромно предимство пред вас: може да лети!

Те имат скоростта и маневреността, които се очакват от птица с техния размер, и са естествени майстори в избягването на човешките ръце. Дори и с най-добри намерения, нашите огромни ръце „грабват“ малки птички, за да ги извадят от клетката против волята им или да ги върнат обратно, преди да са готови да тръгнат.

И така, какво мислите, че ще се случи, когато имате вълнист папагал с напреднали летателни умения, който се страхува от ръцете ви? Ако сте предположили, че ще прекарате следващите три часа, опитвайки се да завиете в ъгъла и да хванете птицата си, за да я върнете обратно в клетката, сте прави.

Това нещастие ще даде на вашата малка птичка още повече причина да се страхува от големите ви ръце!

Разочароващо е, че първото нещо, което много хора правят, е да посегнат към ножицата, за да отрежат крилата, без да се съобразяват с психологическите щети, които настъпват, когато премахнете основния метод на мобилност на птицата. Птица, която не може да лети, се чувства уязвима и това само ще добави към нарастващите страхове и негативни емоции.

Вместо да променяте крилата на вашата птица, променете поведението на вашата птица, като предприемете стъпки, за да си върнете доверието. Никога не е твърде късно да започнете да работите за връзката, която винаги сте искали с папагалчето си.

Тъй като е много интелигентен, вълнистият папагал се обучава!

Целевото обучение ще отнеме нуждата ви да преследвате папагалчето си, да го хванете и да го върнете обратно в клетката. Обучен вълнист папагал ще лети обратно при вас по сигнал в замяна на храна или награда за похвала. Обучено папагалче е научило, че ръцете ви предлагат само лакомства; следователно вече няма да се опитва да ги избягва.