Smartest Parrots
Видове ара

Видове ара

 

 • Blue and yellow macaw(Ara ararauna) - дължина 80–90 см.
Smartestparrots.com
 • Най-разпространен, финасово най-достъпен. Много лесни за обучение, спокойни, игриви с приятни "меки" характери.

Както можете да си представите по външния им вид, синьо-жълтият ара е изключително социален и мил папагал, което ги прави едни от най-предпочитаните папагали за домашни любимци.

Те имат невероятна готовност да учат, но също така могат да са много шумни и да създадат ужасна бъркотия в домът ви.

Тези разкошни животни да толкова умни и привързани към своите стопани, че човек без опит лесно попада в плен на чара им и може несъзнателно да ги направи шумни или нервни. 

Държа да опиша всичко това, защото е несравнимо удоволствие да имаш голяма птица за домашен любимец, но трябва всеки ясно да си даде сметка, че те живеят дълго и страдат ужасно ако сменят своя дом. 

 

 

 • Green winged macaw (Ara chloroptera) - “Добрия гигант”
 • Голям, мил, общителен, лесен за дресировка. Като всяка ара изисква време в което да е ангажиран, пълноценна храна и пространство.

Може би ще се повторя сравнявайки почти всички видове големи ара, но невероятна им чар готовност да учат, да ви обичат и веселеят е част от ежедневието им също, както шумът и бъркотията, която могат да оставят след себеси, когато играят. 

Не забравяйте - несравнимо удоволствие е да имаш голяма птица за домашен любимец, но трябва ясно да си даде сметка, че те живеят дълго и страдат ужасно ако сменят своя дом. 

 

 

 

 

 

 • Scarlet macaw (Ara macaо)

Просто прекрасни - шедьовър на природата. Поразителното оперение на скарлета е това, което първоначално държи погледа ви прикован в птицата, но индивидуалността е това, което ще ви држи очаровани. Малко по-срамежливи от останалите видове, може би дори малко своенравни и не особенно предсказуеми, този вид беше изтиско предизвикателство за нас да го опознаем. Скарлета от опит е относително по-тих вид, по-самостоятелен, с добър речник и изключително ителигенттен. Ръчно отгледаните скарлети са изключително привързани и много сладки птици и тъй като те никак не обичат самотата ще бъдат силно привързани към своя стопанин. Тъй като скарлетите имат склонност да се фиксират към един човек, трябва от ранна възраст да се научи да общува с различни хора, за да се справяте спокойно със различните социални ситуации. Истинско удоволствие е да комуникираш с подобна красота, но високата им цена ги прави не толкова предпочитани за домашни любимци. Хората често искат да знаят дали папагала може да се научи да говори и въпреки, че всеки папагал ще проговори само ако той поиска, за скарлетите можем да кажем, че така уверени и приятелски настроени, те обикновено са нетърпеливи да научат трикове и да натрупат речник от 5 до 10 думи, но както всяка ара, той може да бъде и много шумен.

 

 

 • Anodorhynchus hyacinthinus (Hyacinth macaw)
 • Ох какво да кажем за този невероятен гигант….. Това е най-големият папагал в света - дължината на тялото от главата до опашката е около 1 метър. Искрящо син е, около очите и ключна има жълто … едва ли някой има нужда да обясняваме колко е красива тази птица. Толкова е социален, че изнемогва без компания. Поради красотата, характера и високата цена, този папагал е обект на незаконна търговия по целия свят, поради което броят на хиацинтовите ара намалява заплашително. Естетвено хората не спираме до тук и сме основна причина и за загубата на местообитания им. Видът Hyacinth macaw  е със статус “уязвим” в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата.

Темперамент

Макар и донякъде плашещ на външен вид поради огромните си размери и мощен, остър клюн, зюмбюлският ара е нещо като нежен гигант. Хиацинтовите ара са доста нежни по природа. Те лесно се обучават чрез положително подсилване и са склонни да се привързват силно към хората, които се грижат за тях.

Хиацинтовият ара има голямо разнообразие от вокализации, вариращи от дълбоко гърлено ръмжене и силен крясък до високи трели. Те също са способни да мъркат. Склонни са да вдигат повече шум, когато образуват голямо стадо.

Тези птици изискват повече време и внимание от другите видове, така че зюмбюлните ара определено не са подходящите домашни любимци за всеки. Големи, красиви и интелигентни, те могат да бъдат доста привлекателни, но трябва много добре да обмислите подобна крачка. 

Както може да се очаква с такава голяма птица, хиацинтовият ара изисква просторна зона за живот. Има много малко търговски клетки, достатъчно големи за тази птица. Тази птица се нуждае от пространство, за да лети наоколо - дори и перата на крилете й да са били подрязани, което си е изтинско кощунство.

Хиацинтовият ара може да бъде много разрушителен и е изключително важно в клетката да има много дървени играчки и клони за дъвчене, както и често да бъда подменяни.

Клюна на хиацинтовия ара е мощен инструмент, което означава, че те трябва да бъдат научени в ранна възраст да не хапят. За щастие, те обикновено са доста послушни и непринудени и изглежда се радват на учене и човешко дружество. Като почти всички папагали, хиацинтовият ара е изключително социално животно, което изисква много взаимодействие с човека, който се грижи за него, за да бъде емоционално щастлив. Пренебрегваните, затворени птици често се описват като "невротични", склонни към крещящи, разрушителни и самоосакатяващи се поведения като скубане на пера. Ако обаче получат достатъчно внимание, те ще се окажат сред най-дружелюбните от видовете ара, които се интересуват изключително много от хората.

Храна

В дивата природа хиацинтовият ара се храни предимно с плодове, зелена растителност и ядки - особено ядките от палмите acuri и bocaiuva. Силният му клюн може да напука кокосови орехи, или да разполови макадамия без особено усилие. В плен те се справят добре с диета от плодове, зеленчуци, листни зеленчуци и много ядки, особено макадамия, тъй като се нуждаят от повече въглехидрати от другите видове папагали. Диетата на домашния зюмбюл може да бъде допълнена със специално формулирани пелети, специфични за вида и най-вече разнообразие, разнообразие, разнообразие ….. 

Ключът към доброто здраве на хиацинтовия ара е да му се осигури диета, която отговаря на неговите специални нужди, заедно с редовни здравни прегледи от ветеринарен лекар за птици.

 

 • Blue-throated macaw (Ara glaucogularis)
 • Tези разкошни птици са критично застрашени и вида им трябва да се опази със всички възможни усилия. Казват му още синьогуш ара, който се смяташе за изчезнал години наред до откриването му в саваните на Северна Боливия през 1992 г. Лесни са за обучение, игриви, но рядко могат да бъдат видяни, като домашни любимци, поради статуса в природата.

В плен синьогърлите ара могат да се размножават до около 30 до 35 години, след което стареенето и свързаните с възрастта заболявания започват да се проявяват. Много малко ара в плен живеят до 50-годишна възраст. Синьогушите ара не са били изследвани много дълго в дивата природа и информация за продължителността на живота тепърва ще бъде открита.

Хранителни навици

Синюшият ара не яде семена и ядки в същата степен, както много други видове ара. Вместо това те ядат предимно плодове от големи палми. Палмовият вид Attalea phalerata е най-преобладаващият източник, но те също ще се хранят от Acrocomia aculeata и Mauritia fleuxosa. Арата ядат мезокарпа от зрели и почти узрели плодове и също така са наблюдавани да пият течност от много незрели плодове.

 

 • Military macaw (Ara militaris)
Military macaw

Военният ара е добродушна птица, като за нея не е необичайно да предпочита един човек или дори един пол. От съществено значение е да бъде запознат с различни хора, така че да остане приятелски настроен във всички социални ситуации. Както при повече интелигентни птици настроението им често отразява това на техните стопани. Известно е, че те могат да играят ролята на „птици наблюдатели“, като ви уведомяват, когато нещо не е наред в къщата. Например, те могат да ви се обадят, за да ви уведомят, когато непознат е на вратата. Военните ара, както и останалите ара обичат рутините. Обикновено може да предскаже кога ви очакват у дома и кога е време за вечеря.

Военните ара са местни в Централна и Южна Америка. Техният обхват обикновено се простира от Мексико до Аржентина. За разлика от другите папагали, военните ара са склонни да предпочитат сухите земи пред тропическите гори. Има два подвида на този ара: мексикански военен ара и боливийски военен ара. Мексиканският военен ара (Ara militaris mexicana) е най-големият; обитава предимно Мексико. Боливийският военен ара (Ara militaris boliviana) има ареал, който се простира от Боливия до Северна Аржентина.

 

Тази птица е защитен вид; счита се за уязвим за изчезване. Въпреки че общата популация надхвърля 10 000, загубата на местообитания и залавянето с капани за търговия с домашни любимци направиха някои регионални популации застрашени.

Диета и хранене

В дивата природа военните ара се хранят със семена, горски плодове, ядки, плодове и зеленчуци. Домашните военни ара трябва да ядат подобна диета, съставена от висококачествена смес от семена или пелети и пресни плодове и зеленчуци, безопасни за птиците.

Собствениците на ара често откриват, че тяхната птица обича да се присъединява към тях за вечеря. Понякога можете да ги храните с питателна „храна за хора“, включително малки количества протеин като пиле. Ако е здравословно, естествено и обикновено се счита за „добро за вас“, би трябвало да е добро и за вашата птица. Изключение правят авокадото, шоколадът и ревенът, които са токсични за птиците.5

В зависимост от размера си, ара ще изяжда около 1/2 до 3/4 чаша смес за папагали и около 1/2 до 3/4 чаша плодове и зеленчуци всеки ден. Можете да го храните веднъж сутрин при събуждане и привечер преди да заспи.

Обучението им е сравнително лесно с лакомства, те обичат да учат трикове и въпреки, че не е от най-добрите говорещи папагали, можете да научите своя военен ара на отделни думи и фрази, което ще го направи по-скоро бъбрив от колкото креслив. 

 

 • Red-fronted macaw (Ara rubrogenys)
 • Червеночелият ара е дълъг 55–60 см. Той е един от така наречените „мини ара“, червеночелият ара е уникален, привързан и безкрайно забавен папагал, и честно казано, изобщо не е „мини“. Те могат да бъдат доста спокойни и привързани, тъй като са една от по-гушкавите породи ара. От друга страна, тези папагали са много интелигентни и имат любознателен характер с голямо желание за забавление и лудории. Всички тези черти правят червеночелите ара желан и обичан домашен папагал в цял свят, което пък прави видът критично застрашен от изчезване.

 

 

 

 • Buffon's macaw (Ara ambiguus) - дължина 85–90 см.

Предимно зелено, червено на челото, зелени и сини крила; Спокоен нрав, красиво оперение, характерно зачервяване на бузите. 

Рядко срещан в България, като домашен любемец.

 

 

 

 

 

 

 

 • Chestnut-fronted macaw or severe macaw (Ara severa)
 • Привличащи окото и очарователно непринудени ара са най-големите от малките ара. Тези птици съдържат много индивидуалност, а по-малкият размер ги прави по-лесни за грижа, изискващи по-малко пространство. Наречени също така Гвиански ара, те са сред едни от добрите говорещи ара и обичат да общуват със своите хора. Дружелюбни, комични, силно привързани, обичат пъзели и лъскави неща, така че ако сте собственик на този малък приятел, то прибирайте бижутата.

Малка подробност - Гвианския ара може да има малко по-писклив глас и ако иска може да бъде малко по-досаден от големите си събратя, но само ако иска, а това често зависи от нас. 

 

 

 

 

 

Spix Macaw

Спиксовият ара (Cyanopsitta spixii), известен също като малък син ара, е вид ара, който е ендемичен за Бразилия. Тази птица е напълно изтребена от естествения си ареал и след няколкогодишно проучване IUCN официално я обяви за изчезнала в дивата природа през 2019 г.

Преди няколко години екип от експерти и страстни поддръжници си поставиха за цел да върнат красивия син папагал обратно в Бразилия. За тази кауза трябваше да се отгледа нова популация от Spix's Macaws, базирана на последните останали птици - предизвикателство, което изискваше много опит и търпение, но в крайна сметка се изплати. Сегаима няколко асоциации и развъдни центрове в света, които успешно размножават вида и всички ние се молим скоро отнво да се върнат голяма част от тази популация в естественият им хабитат.

 

 

 

Ара на Илигер (Синьокрил ара)

Красив, игрив и очарователен, ара Илигер е станал популярен като лесна за обучение домашна птица. Наричан още синьокрил ара, това е малък папагал, който изисква много внимание. Като изключително социална птица, тя иска да бъде част от семейството. Повечето хора избират вид мини ара, защото смятат, че не могат да се справят с по-голяма птица. Външният вид обаче може да лъже. Ара на Илигер изглежда малък, но се държи точно като големите.

Ареалът на Илигеровия ара е към южната част на Централна Южна Америка, включително горите и горите на централна и източна Бразилия, северна Аржентина и по-голямата част от Парагвай. Птиците процъфтяват на палмови дървета. Дървото е източник на храна за тях и осигурява много защита от хищници. Социални по природа, дивите Илигери живеят по двойки или малки ята. Те се радват на компанията на други видове папагали, включително други ара и конюри.

 

За съжаление популациите на Илигер в дивата природа са застрашени и се считат за застрашен вид поради унищожаването на местообитанията. За много фермери птиците се считат за вредители. Зърнените култури и земеделските култури са се превърнали в заместител на изчезващите естествени хранителни източници.

Ловът и улавянето с капани са нанесли допълнителни щети на техния брой. Бебетата ара, предназначени за търговия с домашни любимци, често биват грабвани от гнездата. Много от тези заловени млади папагали умират или са стресирани, преди да намерят нов дом. Често им липсват адекватни грижи и внимание. САЩ забраняват вноса на уловени диви птици, които са застрашени или застрашени. Това включва ара на Илигер.

Темперамент

Арата на Илигер са игриви, приятелски настроени птици, които се радват на човешкото общуване. Когато се хранят ръчно като бебета и се отглеждат в любящи и внимателни домове, тези интелигентни птици ще се привържат силно към своите стопани. Връзката може да бъде толкова силна, че птицата да имитира емоциите на собственика си. Ако собственикът им е тъжен или щастлив, птицата често ще последва примера им. Като стопанин, ако поддържате равномерен темперамент, често ще откриете, че това се отразява във вашата състрадателна птица. Тези птици се нуждаят от много умствена стимулация и обичат да са заети. Те искат да бъдат част от действието в дома и често ще се скитат наоколо, търсейки нещо, което предизвиква интереса им, или ще седят на рамото ви, за да видят какво правите. Тяхното любопитство и бърз ум също им помагат да реагират бързо на положителни техники за обучение.

Реч и вокализации

Звуците на Illiger често се сравнява с гарван и можете да очаквате поздрави, които привличат вниманието, когато искат да играят. Някои собственици смятат, че шумът е твърде силен. Те говорят умерено и някои хора могат да научат няколко думи. Те имат характер на клоун и често изненадват собствениците си с остроумни отговори.

Грижа за ара Илигер

Ако се интересувате от притежаването на ара Илигер, уверете се, че имате много време за прекарване с тази птица. Ако се чувства пренебрегнато, ще стане отегчено, ядосано и разрушително. Пренебрегван или тъжен ара не е забавно да бъдеш наоколо и собствениците бързо ще научат, че тези птици могат и наистина изпитват злоба, ако бъдат малтирани. Ядосан ара, независимо от вида може да повреди врати, первази и скъпи корнизи. Дайте на ара Илигер много безопасни играчки за птици, за да ги занимавате и обогатявате с активност.

Диета и хранене

Арата на Illiger в дивата природа се хранят с диета с по-високо съдържание на мазнини в сравнение с други видове ара, за да задоволят своите високоенергийни нужди. Любимите им храни идват от всички части на палмата, а големите им човки могат да разчупят твърди палмови ядки. Те също ядат зелени зеленчуци, зърнени храни, семена, ядки и голямо разнообразие от плодове. Хранете вашия Illiger с диета, състояща се от висококачествена смес от семена и пелети и разнообразна смес от пресни плодове и зеленчуци, безопасни за птиците всеки ден. Всички пресни храни, които поставите в клетката на вашия Amazon, трябва да бъдат взети, когато времето за хранене приключи. Можете да очаквате, че птицата ще изяжда около 10 процента от телесното си тегло на ден.