Smartest Parrots
Видове ара

Видове ара

 

 • Blue and yellow macaw(Ara ararauna) - дължина 80–90 см.
Smartestparrots.com
 • Най-разпространен, финасово най-достъпен. Много лесни за обучение, спокойни, игриви с приятни "меки" характери.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Green winged macaw (Ara chloroptera) - “Добрия гигант”
 • голям, мил, общителен, лесен за дресировка. Като всяка ара изисква време в което да е ангажиран, пълноценна храна и пространство

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Scarlet macaw (Ara macaо)

Просто прекрасни - шедьовър на природата. Поразителното оперение на скарлета е това, което първоначално държи погледа ви прикован в птицата, но индивидуалността е това, което ще ви држи очаровани. Малко по-срамежливи от останалите видове, може би дори малко своенравни и не особенно предсказуеми, този вид беше изтиско предизвикателство за нас да го опознаем. Скарлета от опит е относително по-тих вид, по-самостоятелен, с добър речник и изключително ителигенттен. Ръчно отгледаните скарлети са изключително привързани и много сладки птици и тъй като те никак не обичат самотата ще бъдат силно привързани към своя стопанин. Тъй като скарлетите имат склонност да се фиксират към един човек, трябва от ранна възраст да се научи да общува с различни хора, за да се справяте спокойно със различните социални ситуации. Истинско удоволствие е да комуникираш с подобна красота, но високата им цена ги прави не толкова предпочитани за домашни любимци. Хората често искат да знаят дали папагала може да се научи да говори и въпреки, че всеки папагал ще проговори само ако той поиска, за скарлетите можем да кажем, че така уверени и приятелски настроени, те обикновено са нетърпеливи да научат трикове и да натрупат речник от 5 до 10 думи, но както всяка ара, той може да бъде и много шумен.

 

 

 • Anodorhynchus hyacinthinus (Hyacinth macaw)
 • Ох какво да кажем за този невероятен гигант….. Това е най-големият папагал в света - дължината на тялото от главата до опашката е около 1 метър. Искрящо син е, около очите и ключна има жълто … едва ли някой има нужда да обясняваме колко е красива тази птица. Толкова е социален, че изнемогва без компания. Поради красотата, характера и високата цена, този папагал е обект на незаконна търговия по целия свят, поради което броят на хиацинтовите ара намалява заплашително. Естетвено хората не спираме до тук и сме основна причина и за загубата на местообитания им. Видът Hyacinth macaw  е със статус “уязвим” в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата.

 

 

 

 

 

 • Blue-throated macaw (Ara glaucogularis)
 • Tези разкошни птици са критично застрашени и вида им трябва да се опази със всички възможни усилия. Казват му още синьогуш ара, който се смяташе за изчезнал години наред до откриването му в саваните на Северна Боливия през 1992 г. Лесни са за обучение, игриви, но рядко могат да бъдат видяни, като домашни любимци, поради статуса в природата.

 

 

 

 

 

 • Military macaw (Ara militaris)
Military macaw

Военният ара е добродушна птица, като за нея не е необичайно да предпочита един човек или дори един пол. От съществено значение е да бъде запознат с различни хора, така че да остане приятелски настроен във всички социални ситуации. Както при повече интелигентни птици настроението им често отразява това на техните стопани. Известно е, че те могат да играят ролята на „птици наблюдатели“, като ви уведомяват, когато нещо не е наред в къщата. Например, те могат да ви се обадят, за да ви уведомят, когато непознат е на вратата. Военните ара, както и останалите ара обичат рутините. Обикновено може да предскаже кога ви очакват у дома и кога е време за вечеря.

Обучението им е сравнително лесно с лакомства, те обичат да учат трикове и въпреки, че не е от най-добрите говорещи папагали, можете да научите своя военен ара на отделни думи и фрази, което ще го направи по-скоро бъбрив от колкото креслив. 

 

 

 

 

 • Red-fronted macaw (Ara rubrogenys)
 • Червеночелият ара е дълъг 55–60 см. Той е един от така наречените „мини ара“, червеночелият ара е уникален, привързан и безкрайно забавен папагал, и честно казано, изобщо не е „мини“. Те могат да бъдат доста спокойни и привързани, тъй като са една от по-гушкавите породи ара. От друга страна, тези папагали са много интелигентни и имат любознателен характер с голямо желание за забавление и лудории. Всички тези черти правят червеночелите ара желан и обичан домашен папагал в цял свят, което пък прави видът критично застрашен от изчезване.

 

 

 

 • Buffon's macaw (Ara ambiguus) - дължина 85–90 см.

Предимно зелено, червено на челото, зелени и сини крила; Спокоен нрав, красиво оперение, характерно зачервяване на бузите. 

Рядко срещан в България, като домашен любемец.

 

 

 

 

 

 

 

 • Chestnut-fronted macaw or severe macaw (Ara severa)
 • Привличащи окото и очарователно непринудени ара са най-големите от малките ара. Тези птици съдържат много индивидуалност, а по-малкият размер ги прави по-лесни за грижа, изискващи по-малко пространство. Наречени също така Гвиански ара, те са сред едни от добрите говорещи ара и обичат да общуват със своите хора. Дружелюбни, комични, силно привързани, обичат пъзели и лъскави неща, така че ако сте собственик на този малък приятел, то прибирайте бижутата.

Малка подробност - Гвианския ара може да има малко по-писклив глас и ако иска може да бъде малко по-досаден от големите си събратя, но само ако иска, а това често зависи от нас.