Smartest Parrots
Монах

Монах

Папагалите монаси са известни със своите очарователни, комични личности и желанието си да научат човешката реч. Това е отличен избор за любителите на птици, които искат цялото забавление на голям папагал в по-малка опаковка. Те са популярен домашен любимец, подходящи за отдадени начинаещи и се адаптират добре към живот в среда на „човешко стадо“. Въпреки това, в някои части на САЩ те са незаконни за отглеждане като домашни любимци.

Той е роден в Южна Америка, но се среща в диви популации в различни райони на света. В Съединените щати и Европа той се е адаптирал, за да може да издържи на суров зимен климат и е толкова близо до „местен папагал“, колкото може да претендира всяка област. Удоволствие е да ги гледаш как летят през иначе небето без папагали.

Ако обмисляте да си вземете монах за домашен любимец, уверете се, че имате план да се грижите за птицата през целия й живот. Тези птици са много социален вид, свързващ се тясно със своите собственици. Така че им е трудно да се справят с прехвърлянето им от вкъщи в къщи, когато хората трябва да се откажат от тях. Всъщност, един от малкото случаи, когато трясущите могат да станат агресивни или да прибягнат до нездравословно поведение, като скубане на пера, е когато се чувстват пренебрегнати или стресирани, което често се случва, когато загубят дома си.

Всеки, който обича папагал монах у дома, ще ви каже какъв забавен вид има наоколо. Те са страхотни говорещи, с голям речник, който развиват от много ранна възраст, и имат някои уникални качества, които ги правят много интересни птици за отглеждане.

В дивата природа монахът е единственият папагал, който не живее в кухина на дърветата. Той изгражда огромни, многостайни гнезда, които ще приютят няколко семейства от тези птици. В плен монахът ще събира предмети от цялата къща за изграждане на гнездо в клетката си. Ако се окаже, че нещо липсва, вашият монах вероятно го е включил в гнездото си.

Освен че крадат вашите неща те имат топла и любяща личност. Те знаят как да включат чара, когато наоколо има любим човек, особено ако този човек има лъскав предмет под ръка.

Папагалът монахще иска да прекара толкова време със своето човешко семейство, колкото можете да осигурите. Колкото повече социализация има вашият монах с всички членове на семейството, толкова по-малка е вероятността да развие предпочитание само към един човек. Това поведение обикновено прогресира до агресия към всеки друг с течение на времето. Просто нека папгалът взаймодейства с всички членове на семейството ви, за да не проявяват агресия към останалите. 

Както при всички папагали, вие ще извлечете от връзката си с вашия монах това, което сте вложили в него. За да избегнете проблемно поведение като цяло, ще намерите най-голям успех, като прекарате част от времето на вашата птица извън клетката, участващи в дейности, където и двамата сте фокусирани един върху друг и споделяте обща цел.

Като много видове папагали, папагалите монахът могже да се радват на особено дълъг живот в плен. Средната им продължителност на живота е между 20 и 30 години. Но с качествени грижи някои папагали квакери могат да живеят повече от 30 години.

Папагалите монах са склонни да напълнеят, ако диетата им не се следи внимателно. В допълнение към висококачествена смес от пелети и здравословни семена, предлагайте пресни зеленчуци, плодове и ядки. Това имитира това, което биха яли в дивата природа.

От време на време клонче просо обикновено е добре като лакомство за здрава птица. Но не прекалявайте с угояването на ядки и семена, като фъстъци и слънчогледови семки, в диетата им. Тези лакомства могат да причинят бързо наддаване на тегло, когато се предлагат свободно.