Smartest Parrots
Ядки

Ядки

От две години основното ми занимание през свободното ми време е да чета за папагалите. Много оскъдна и често повтаряща се е информацията в българските сайтове, а хората които имат опит вероятно нямат време да го споделят.

Колкото и да е нескромно научих доста неща от чужди сайтове и опит на развъдници и лекари.

Днес искам да споделя за ядките и големите папагали.

Опитвам да храня моите птици, като максимално се доближавам до разнообразието в тяхната естествена среда. Тук обаче няма как да не вземем предвид факта, че птиците, които гледаме в къщите си нямат толкова движение, каквото в дивата природа и ако не съобразим това може да доведе до затлъстяване и куп други здравословни проблеми.

Споделям по-долу препоръчителната доза жизненоважните за големите папагали ( и не само големите) ядки.

БАДЕМИ: 

Големи ара, 6 до 8 ядки; малки, от 3 до 4. С високо съдържание на протеини, аминокиселини, калий, калций, фосфор, тиамин и рибофлавин.

БРАЗИЛСКИ ЯДКИ: 

Големи ара, 4 до 6; малък, 2. С високо съдържание на протеини, аминокиселини, калий, фосфор, тиамин и калций. Винимание възможно наличие на алфатоксини – Виж повече тук

ЛЕШНИЦИ: 

Големи ара, 6 до 8; малък, 2 или 3. С високо съдържание на аминокиселини, рибофлавин, калий, калций, фосфор, тиамин и има витамин А.

ФЪСТЪЦИ: 

С високо съдържание на протеини, аминокиселини, калий, тиамин, рибофлавин, фосфор, ниацин и витамин Е. Винимание възможно наличие на алфатоксини – Виж повече тук

И с високо внимание към предлагането им. Фъстъците съдържат алфатоксини, за които сега няма да влизам в детайли, но те може да са много опасни за нашите птици. 

Аз предлагам фъстъците максимум един път в седмицата и само след като съм ги сварила, или изпекла в лакомство, което приготвям за пернатите ми любимци. 

ПЕКАНИ: 

Големи ара, 3 до 4; малък, 2. С високо съдържание на тиамин и калий. 

КЕДРОВИ ЯДКИ: 

Големи ара, 8 до 10; малки, от 4 до 5.

Аз използвам като специално лакомство само тъй като са много скъпи и само при обучение и за награда. В черупка е за предпочитане, но в БГ трудно се намира. 

Кедровите ядки са с високо съдържание на тиамин, рибофлавин, фосфор и протеини.

ОРЕХИ: 

Големи ара, 2 до 3; малък, 1. С високо съдържание на калций, протеини, аминокиселини, калий, фосфор и рибофлавин.

С нищо не бива да прекаляваме, защото понякога от прекалена грижа и любов вредим на птиците си.

Знам, че ядките са много скъпи и понякога дори за нас е трудно да си ги позволим, но с тях папагалите освен, че са в оптимално здраве прекрват много време занимавайки се, а знаете колко е важно да ме скучаят.

Аз предлагам ядки всеки ден. Сутрин храня с мека закуска и купичка пелети, след обед е време за игра, дресировки и шепа ядки за награда. Вечер предлагам сух микс за папагали.

И да, имах птица която купихме в окая вид. Проскубан до безобразие и болен, а сега само година по-късно е един страхотен красавец с разкошни пера. Ще ви го покажа със снимки преди и след.

И с последно да се върна към цената на ядките - в България растат прекрасни орехи, бадеми, лешници. Повярвайте ми само ако напишете бадем или лешник в черупка в интернет без проблем ще намерите на съвсем разумна цена от 5-6 лв. килограм ядки. А закупуването на няколко килограма ще ви помогне да имате зарадва птицата, ще ви стигнат за дълго време и ще предоставят незаменими хранителни вещества.

Семена от магарешки трън

Е, не са ядки, но реших да ги споделя тук, защото преди време четох в един австралийски сайт за тази полезна храна за нашите пернати приятели, а именно семена от магарешки бодил или по-скоро тяхната активната съставка силимарин, която подпомага функцията и регенерацията на черния дроб, но това все пак не е чудотворно средство и трябва да внимавате, защото семената съдържат и много мазнини. 

Моите птици много ги харесват, но обръщайте голямо внимание на дозировката - около половин чаена лъжица на 500 g телесно тегло на ден на птица.