Smartest Parrots
Ара

Ара

Без съмнение ара е едно от най-красивите животни, обитаващи нашата планета. От поразителното синьо на Хиацинтов Ара, до яркото червено на Скарлета, до наситеното зелено на военните, те ни носят почти всеки цвят на дъгата.

Кой не би искал да сподели живота си със създание, толкова зашеметяващо, че очите ви се насълзяват?

Красиви, умни, игриви, социални ….. 

Шумни, със силен клюн, разрушители на играчки, изискващи място и време.

А сега ми кажете кое живо същество не изисква време, внимание, любов? А радостта в очите им, когато се появите на врата. А топлината която получаваме когато се приберем в къщи… Безценно е! 

Ара обичат да се катерят, истински акробати така че са склонни да се движат в пространството, което имат в клетката или в къщата си и следователно трябва да имат по-голямо такова. Те не са толкова добри имитатори като африкански сив папагал (Жако), но могат да бъдат научени да повтарят човешкия глас.

Оперението му е много пъстро и ярко и се вписва идеално в тропическите гори на Централна и Южна Америка, особено зеленият цвят, един от най-характерните. Клюнът му е голям и здрав и лесно може да счупи черупките на ядките и сушените плодове. 

Поведение на ара

В сравнение с други варианти на папагали, ара е послушно животно. Ако са свикнали да живеят с хора от ранна възраст, не е трудно да се свържат с тях. Не обичат да са сами в клетката, въпреки че не са много добри в споделянето на клетка с по-малки птици.

Ара е много активен и доста шумен, който обича да играе много и е много взискателен домашен любимец, когато става въпрос за получаване на любов. Когато става въпрос за обучението им, обикновено не е сложно, тъй като те са животни, които бързо могат да се привързват към хората и обичат да учат, за да печелят вниманието на своя човек.

Трябва да се отбележи, че в зависимост от вида на ара това може да има един или друг характер ... Например, сините и жълтите ара имат приятелски характер и са доста привързани и игриви в сравнение със зеленокрилите ара, които са с много по-спокоен характер. Ара Скарлет пък не обича да и навлизаш в личното пространство и много други индивидуланости, които все пак не може да важат за всяка птица, защото Ара става това, в което я превръщат неините стопани. 

Колко трудно е да се създаде връзка с ара?

Въпреки че са много дружелюбни и привързани животни, това не означава, че веднага щом пристигнат у дома, те ще станат приятели със собственика си. Подобно на връзката с всички животни, трябва да работите върху увереността на животното.

Най-лесно ще е ако птицата е малка или ръчно хранена, тъй като е по-трудно да спечелите доверието им към възрастни животни, особено ако те са живели в дивата природа през целия си живот. Животните не трябва да бъдат обременени или принудени към връзка, освен ако не искат и никога не трябва да взимате диво животно.

Когато вземете птица на първо място, не позволявайте вашето присъствие да я смущава, така че клетката трябва да бъде разположена на място, където може да живее цялото семейство всеки ден, така че животното да свикне с присъствието. В началото може да протестира, но постепенно ще се успокои. Можете да се приближите малко до клетката, за да започнете да се свързвате, но ако тя започне да се разстройва, най-добре е да стоите настрана, докато не стане тихо. Това ще зададе ограничението на разстоянието, с което ще трябва да започнете.

Препоръчително е ара да не напуска клетката, докато не бъде осъществен контакт с нея. Със сигурност, след като е изял от ръката ви, няма да е изненадващо, ако обича да седи на ръката ви.

Но когато го извадите от клетката, трябва да знаете, че той може да не ви послуша. Ще изследвате всичко около вас, за да опознаете заобикалящата ви среда и да свикнете с нея. Трябва да го оставите на произвола, в един момент птицата ще огладнее , или ще се умори и ще иска да се върне в клетката си. Ако не иска да се върне в клетката си, не опитвайте да го хванете, не използвайте кърпи, хавлий, не го грабвайте, защото това ще разруши доверието във вас ако не за винаги, то за много дълъг период от време, а и определено ще бъдете охапани. Приближете се до него с дрънкулка, якда, за да я сложите на ръката си, след това му я дайте и я върнете в клетката, ако ви позволи.

Купувайки клетка, каква трябва да бъде тя?

За да получите представа колко голяма трябва да бъде клетката на ара, тя трябва да бъде два пъти по-голяма от размера на крилата му, от едното до другото, разперени. Не трябва да е кръгла, тъй като това причинява редица безпокойства на птиците, дори и да изглеждат много красиви в магазините.

Вратата на клетката трябва да е достатъчно широка, за да позволи на ара лесно да бъде изваден от клетката или да поставите ръката си, ако искате да седи на ръката ви. Пръчките трябва да са вертикални с малко разстояние между всеки прът, така че ара да не може да влезе главата си между прътите и по този начин да се удуши. .

Хранилките са най-добре направени от неръждаема стомана, за да не се развалят лесно. 

Те са много чисти животни, така че ще трябва често да отстранявате изпражненията. Тавата трябва да се отстранява лесно от дъното на подовата решетка. Също така е добра идея да използвате неръждаема стомана или материал, който няма да се счупи лесно, когато го почиствате.

След като бъде намерена идеалната клетка (вижте повече информация в раздел Клетки), е време да решите какво трябва да бъде вътре в клетката. На първо място кацалките на които ще стоят през повечето време. Препоръчително е това да са клони от дървета, защото могат да пилят ноктите и да не повредят краката, ако са с различен размер също е много важно за трениране захвата на птицата. Разбира се, имате нужда и от играчки, но в никакъв случай  не трябва да й купувате огледало или винаги да имате едни и същи играчки в клетката. Можете да се възползвате от времето за почистване на клетката, за да поставите някои нови играчки, които да ви дадат нов начин за упражнения и умствена стимулация, но помнете винаги преди това поставяйте играчките близо до клетката за ден-два, за да може птицата да се запознае с тях.

Някои играчки плашат птиците, а представете си колко ще е мъчително ако в мястото на което птицата се чувства защитена поставите нещо, което я ужасява и тя е задължена да живее с този предмет без да може да избяга?

Ара в природата са жертви, не жищници, те се плашат лесно и ви съветвам да избягвате поставяне на съвсем непознати предмети.

Толкова голяма клетка, къде я слагаш?

Клетката трябва да бъде разположена в стаята, където къщата е най-жива, като всекидневната, което помага на животното да не се чувства самотно цял ден и също така помага да се държи под контрол. Там, където е поставена, не трябва да има течения, така че избягвайте да сте твърде близо до прозорците, а поне две страни на клетката трябва да бъдат залепени за стената, за да знаете от коя страна ще се появим. Ара не обичат изненади.

Клетката не трябва да е нито твърде ниска, нито твърде висока. Най-хубавото е, че е на нивото на очите на собственика, защото ако е много ниско, те се страхуват, а ако е много високо, се чувстват прекалено мощни и е невъзможно да се установи връзка с тях.

Близо до телевизора? Те нямат толкова проблеми, колкото другите животни, ако клетката е поставена с лице към телевизор, тъй като това им помага да научат думи, но не могат да го видят директно, тъй като светкавиците на екрана могат да ги направят слепи или да причинят епилептични припадъци. .

Клетката е мръсна, как я почиствате?

Да, ара са доста чисти животни и поне няколко пъти в месеца собствениците им трябва да лъскат клетките. Но как да почистите клетката на ара?

Първо, пуснете птица навън. Ако тя все още не е свикнала да се движи из стаята или да е в контакт с нас, тя трябва да бъде преместена в друга клетка, като се присъедини към вратите, за да отиде сама или да ви изкуши с дрънкулки. Ако е свикнало да излиза от клетката, просто го оставете да лети из къщата или да прави каквото си поиска, докато я чистите.

Най-добрият начин за почистване на клетката е да използвате дезинфектант, нанесена с кухненска кърпа, за да предотвратите оставането на мъх върху решетката.

В нашия раздел за дезинфекция (виж повече тук) сме описали препаратите, с които дезинфекцираме клетките, както и някои натурални продукти за дезинфекция. След това всички ъгли на клетката трябва да бъдат дезинфекцирани и почистени. След около 15 минути изплакнете обилно с вода, докато лугата се отстрани и подсушете. Най-лесно е да използвате препарати, при които не е нужно птицата да се изважда все път. В нашия раздел за дезинфекция сме описали част от тези, които не са токсични за тях и могат да се използват докато птицата е в клетката. . 

Възможно е по време на процеса на почистване птицата да избяга от клетката и да иска да се скита из къщата. Запомнете, не им крещете и не ги принуждавайте да се върнат в клетките си. Опитайте се да го изкушите с дрънкулки, ядки и затворете вратата, за да не може да отиде в друга стая. Когато огладнее, ще се върне в клетката си.

С какво можете да храните ара?

Може да се каже, че някои видове птици ядат всичко и въпреки че е най-добре да се хранят, има и други видове храна, които могат да им се дават, за да получат пълноценна диета и която е много полезна за тялото им.

Нека започнем с това, което е известно като сухи храни. Това трябва да бъде 10% от телесното ви тегло на ден, което трябва да бъде малък асортимент, смесен с високоенергийни храни, от специфични за ара семена до няколко ядки като кашу, орехи или лешници и някои покълнали бобови растения.

Освен това трябва да ядат така наречената мокра храна, която трябва да бъде 10 - 12% от теглото на ара, като зеленчуци, плодове.  (виж повече тук).

Могат ли да им се дават други храни? Да, дори и да не са част от вашата диета, от време на време можете да им давате малко хляб, ориз или макаронени изделия, варено яйце. 

Искам моят ара да се научи да казва думи, как да го направя?

Лесно ли ви беше да накарате ара да се свърже с вас? Защото ако е така, трябва да знаете, че ще бъде много по-трудно да го накарате да говори. Някои ара научават думите сами, като ги чуват дълго време в средата на клетката си, но отнема много време, за да бъдат научени от собственика им.

На първо място, задайте график за упражнения, който никога не трябва да надвишава 15 минути, защото на ара ще му омръзне да чува, че повтаряте една и съща дума. Сесиите трябва да са самостоятелни, между собственика и ара, като всички електронни устройства, които могат да попречат на обучението, са изключени.

Птицата трябва да е млад екземпляр, от 4 месеца нататък започва да имитира звуци. Но трябва да имате предвид, че има екземпляри, които се учат преди другите. Някои никога не могат да кажат и дума.

Думите, които се опитвате да преподавате, трябва да са прости и да се повтарят няколко пъти през 15-те минути на сесията. Няма да излезе през първата или втората седмица, но може да успеете да го произнесете след по-малко от седмица. Ако случаят е такъв, дайте му награда.

Това е упражнение на постоянно усилие, с което не трябва да се отказваме. Отначало можете да го научите на думи като „Здравей“ или да се научи да казва името на своя човек или някой в ​​къщата, когато го види. Ако животното показва голям потенциал за издаване на звуци, тогава може да се научи да иска храна, като например „Искам ябълка“.

Мисля, че е болен, какво може да е?

Въпреки че ара са птица, която може да живее толкова дълго, колкото човек, те не са застраховани от болести. Добрият стопанин знае, че папагалът му е болен. Достатъчно е да наблюдаваш добре птицата и да познаваш обичайното поведение. 

Какъвто и здравословен проблем да има вашата птица, не забравяйте да потърсите помощ от ветеринарен лекар.

Тук в България това е трудно, защото нашите ветеринари нямат достатъчно опит с екзотични птици, но има някои наистина добри ветеринари, които ще направят всичко възможно за вашата птица.

Попитайте ни, ако не намирате нужната помощ или не знаете към кого да се обърнете, но не лекувайте сами своите птици.