Smartest Parrots
Лори / Лорикети

Лори / Лорикети

Папагалите от семейство Лорикети са сред най-зашеметяващите визуално от всички видове папагали. Те са любознателни, общителни и весели, когато са в игра – крият се под предмети или се увиват в долната част на ризата ви. Те са акробатични и обичат да висят с главата надолу върху играчките си и да се люлеят от мощните си крака. Те са много интелигентни и правят забавни и интересни птици-придружители.

Лори и лорикети имат някои уникални физически характеристики и хранителни нужди. Те са развили дълъг език, подобен на четка, за да поберат диета с нектар и цветен прашец – две отличия, които ги отличават от другите видове папагали.

Въпреки това, тяхната специализирана диета кара изпражненията им да бъдат много разхвърляни и далечни. Този факт прави лори и лорикет малко по-малко популярни видове в птицевъдството от другите.

И лори, и лорикет могат да бъдат териториални и притежателни по отношение на своите вещи и любимите си хора. Тази притежание може да доведе до агресия и ухапване, когато чувстват, че границите им са били неуважени. Неопитният собственик вероятно няма да разбере езика на тялото, който предшества тези събития и може да се почувства несигурен около този непредсказуем вид.

Техните понякога пронизителни вокализации могат да бъдат абразивни и неприятни за някои хора. Тези, които имат опит, често използват думата „обичащ“ във връзка с този вид. Това са видове, които изискват малко ноу-хау за папагали.

Известно е, че лори и лорикети, които не се управляват в домакинството, безстрашно атакуват други птици, особено тези от други видове, независимо от техния размер. Това може да доведе до смърт или нараняване на птица със същия или по-малък размер и тя се излага на сериозен риск, когато предприема офанзива с по-големи птици.

Това е птица, която не отстъпва и ще устои срещу вас или всеки друг член на семейството или домашен любимец в домакинството – понякога в свой ущърб – понякога във ваш.

Въоръжаването със знания и наличието на доверен източник за точна и обмислена информация е най-добрият начин да се подготвите за задачата да отгледате уверен, но не и „прекалено уверен“, лори или лорикет.

Диетата с лорикет

Rainbow Lorikeet яде цветя от евкалипт.

Хората, които работят с лорикети, са склонни редовно да се оплакват от изпражненията на птиците си. Това е течно, лепкаво, вредно вещество, за което полушеговито твърдя, че има разяждащата сила да разтопи бетона. Ако това не е достатъчно лошо - лорикети с удоволствие го снимат под ъгъл от 45 градуса. Нищо от тази работа с хубаво чисто изпускане направо през решетка в основата на клетка! Лорикетите са най-щастливи, ако могат да „рисуват“ близките стени.

Какво трябва да яде моят лори или лорикет?

Твърде често собствениците предполагат, че хранят птиците си с подходяща диета, докато всъщност не са. Лошото хранене е често срещана причина за много здравословни проблеми при птиците. Лори и лорикети имат високоспециализирани хранителни нужди. Преди да помислите да имате такъв като домашен любимец, трябва да сте запознати с хранителните им нужди, за да може вашата птица да бъде здрава и да процъфтява.

Какво ядат лори и лорикети в дивата природа?

Лори и лорикети ядат нектар и цветен прашец в дивата природа. Те също така консумират меки храни като плодове, горски плодове, цветове и пъпки. Те всъщност не са семеяди в дивата природа.

С какво да храня моя лори или лорикет?

Има редица отлични търговски достъпни заместители на нектар и цветен прашец за хранене на лори и лорикети. Храненето на тези диети може да бъде сложно, тъй като високото им съдържание на захар ги прави податливи на бързо разваляне, след като се смесят с вода. Тези продукти трябва да се смесват пресни в малки количества при всяко хранене и да се предлагат поне два пъти дневно. Ако лори и лорикети ядат развалена храна, те могат да бъдат предразположени към развитие на инфекции на стомашно-чревния тракт с дрожди и бактерии. Лори и лорикети също могат успешно да се поддържат с няколко търговски марки гранулирани диети. Те са склонни да имат по-твърди изпражнения, когато ядат диета с гранули.