Smartest Parrots
Еклектус

Еклектус

Различен от останалите

Не толкова отдавна изследователите на птиците смятаха, че мъжкият и женският папагал еклектус са два напълно различни вида папагали. Това не е изненадващо, тъй като те изглеждат напълно различни един от друг: мъжкият е предимно флуоресцентно зелен, а женската яркочервена и синя. Те са едни от много малкото цветни диморфни папагали - тези, чийто пол може да се определи по външен вид.

Както се оказва, има много неща в папагала еклектус, което ги прави различни от останалите.

Друга забележителна разлика е в качеството на техните контурни пера, които облицоват главата, шията и долната част на тялото. Когато перата на други видове папагали имат преплетени бодли (малките кичури, които се простират от дръжката на перата), бодлите на перата на еклектуса не се преплитат и имат вид, наподобяващ косъм. Опашката и маховите пера имат преплетени бодли, тъй като това е необходимо за полет.

Различни поведения

Докато папагалът еклектус си играе енергично с играчките си и е страхотен говорещ и имитатор, те обикновено са известни като тихи и спокойни птици. Има положителна и отрицателна страна на тяхното спокойствие...

Положението е, че в плен те не се считат за крещящи. Всеки с опит с папагали веднага ще види, че това е плюс. Те са отлични папагали за обитатели на апартаменти или собственици на апартаменти.

Недостатъкът не е толкова ясен. Опитните собственици на папагал еклектус ще ви кажат, че тяхното тихо и спокойно поведение прави особено трудно да се прецени нивото им на задоволство в плен.

Папагалът еклектус изразява своя стрес и страх напълно различно от другите видове папагали. Когато повечето папагали издават пронизителен предупредителен зов, излитат или хапят, когато са уплашени, еклектусите прибягват до съвсем различно поведение: стават неподвижни и тихи.

Без очевидни признаци на дистрес, собствениците, които не са запознати с еклектуса, няма да разберат кога техният папагал е нервен или нещастен в обкръжаващата ги среда. Те ще бъдат шокирани, когато открият проблем с скубането или заболяване, свързано със стреса, или получат неочаквана хапка един ден.

Собствениците, особено новите собственици, трябва постоянно да са наясно с всичко в еклектичната среда. Ваша работа ще бъде да забележите потенциални проблеми, тъй като вашата птица няма да ви ги посочи.

Различни диетични нужди

Еклектусът се счита за един от най-трудните за правилно хранене видове. Те са особено предразположени към някои заболявания, които са резултат от неадекватна диета.

Храносмилателната система на еклектуса е различна от тази на другите видове папагали (червата му са по-дълги и провентрикулът е по-голям), което я прави по-динамична система, с която доставя хранителни вещества И мазнини. Поради това еклектусът е предразположен към мастни тумори, затлъстяване и мастна болест на черния дроб.

Друго често срещано страдание са странни неврологични разстройства, наречени почукване с пръсти и преобръщане на крила, при които краката се свиват и разгъват и/или крилата падат от позиция и се „замятат“ обратно на мястото си неволно и ритмично.

Твърди се, че и двете състояния са резултат от забележително ефективната им способност на храносмилателната система да причинява прекомерно доставяне на хранителни вещества. Това прави правилната диета съществена част от притежанието на еклектуса.

Папагалите Eclectus в дивата природа те се хранят с балдахин, ядат много плодове, ядки и семена от растения от тропическите гори. Те не са задължителни плодоядни, но според някои екологични проучвания до 80% от дивата им диета е плод. Те са се приспособили към такава диета, която е много богата на фибри поради по-дългия от обикновено храносмилателен тракт. Знаем също, че те изискват диета, богата на β-каротини (които се превръщат при необходимост във витамин А) и растителни протеини . От друга страна диетата им трябва да е с относително ниско съдържание на мазнини.

Посетихме много добър развъдник в Чехия, където научихме, че те хранят собствения си Eclectus със следните хранителни съотношения:

60% от диетата им се състои от пресни плодове и зеленчуци

20% покълнали семена / бобови / бобови растения

Останалите 20% са тяхното горещо ястие

Винаги се уверете, че ядете Eclectus с повече зеленчуци, отколкото плодове. Плодовете са с високо съдържание на захар и ако се консумират в големи количества могат да доведат до нежелано наддаване на тегло.