Smartest Parrots
Какаду

Какаду

Какадуто е един от най-предизвикателните от многото видове папагали. Те са енигма. 

Те са бяла, пухкава топка от противоречие. Те са емоционално сложни, силно интелигентни и дяволски манипулативни. Те ви карат да гадаете ежедневно, докато се стремят да ви надминат. Връзката между собственик и неговото какаду е като луд танц, хореография на майката природа. 

Обичам тези птици!

Какадутата също са странни. Именно този факт ги прави толкова предизвикателни, толкова интересни и любимите ми видове птици. Разбирам какво харесвам и какво не. Знам как да избягвам това, което ги кара да се изнервят или превъзбудят. Разбирам, че понякога са напрегнати и настроението им може да се обърне за стекунда. Една минута мога да бъда ценен член на смейството, следваща аз съм начело в списъка на Вито за най-омразния човек в къщи.

Ще опиша някои примери за собственици на какаду, които съм срещала:

Линдзи – „Една вечер бях в кухнята и зареждах съдомиялната машина и Линус, моето чадър какаду, тихо се връщаше на гърба на кухненски стол на около 10 фута. Той стана от стола и се приближи зад мен, като искаше да го вдигнат Изплакнах една чиния и не можах да го стигна веднага, така че той излезе от стаята и се запъти към хола, далеч от поглед.

Знаех, че неговата дестинация е определена врата, която той обича да посещава и ремонтира. Така че изтрих ръцете си и бях готов да изляза, за да го спра. Точно когато се обърнах, го видях да идва към мен с разперени крила, отворен клюн и очи, насочени към глезените ми. Трябваше да мисли бързо, преди да има кръвопролитие. Грабнах сребърните прибори от тавичката и ги пуснах на пода в краката си. За момент настроението се счупи. Беше забавно, защото промяната се случи толкова бързо! "Ще ви ритна ... ЛЪЖИЦИ !!

Тео – „Имаше ден, когато моето какаду Гофин беше на детската си площадка, когато ястреб с червена опашка реши да го посети. Той кацна на перилата на двора на около 6 фута от мястото, където беше тя. Тя беше в къщата и плъзгащите се врати бяха затвори, но горкото малко се разпадна напълно.Затворих щорите и тя успя да стъпи на ръката ми, но не мисля, че дори знае, че го е направила. Тя тичаше нагоре-надолу по ръката ми, въртейки се в кръг, Не можах да измисля нищо, което да я успокоя, затова я сложих в хладилника. За да го направя! Разбира се, държах вратата широко отворена, но в момента, в който малките й крачета удариха студения рафт в тази странна малка стая с всички тези странни неща; тя напълно забрави за лошия си опит и вместо това се зае да изследва - Diversion."

Налагало ми се е да измислям нещо, което да променя настроението на птицата. Изучаването на килера и банята е любимо. Кухненското чекмедже е най-доброто, на второ място след моето чекмедже за бельо. 

Обичаме да ги гушкаме - да, но прекарването на твърде много време в гушкане не е добро нещо за какаду.

Важно е да прекарваме качествено време с нашите птици. Но има размита граница между приемливо количество физическо внимание и мястото, където птицата започва да ви вижда като потенциален любовен интерес. Ние сме членове на нашето ято птици, но никога не трябва да се смятаме за партньори. Прекалено привързан стопанин се представя на своята птица по този начин като партньор.

Това ще доведе до актове на агресия само когато бъдещите опити за близък контакт с вашата птица бъдат игнорирани или отхвърлени. Колкото и да е трудно да устоим на тези течни очи, нашето практическо време с нашите птици определено е по-добре да прекараме в игра или обучение, отколкото да се свиваме заедно на дивана, защото неизбежните хормоните в полово зрялото какаду могат да станат трудни за овладяване.

Сигурена съм, че знаете, че какадутата са гушкавите на света птици. Ако никога не сте имали възможност да гушкате младо какаду, значи сте пропуснали нещо специално. Това е най-готиното бяло пухкаво същество, но и нещото, което застрашава вида им повече от всяка друга птица. Какаду е най-големият си враг.

Постоянно гушканото какаду ще прерасне в прекалено нуждаеща се и взискателна възрастна птица, която не може да мине през деня без избрания от нея човек. Често никога не се научават да играят сами, защото постоянно търсят човешко внимание. Те се превръщат в птици, които изискват сериозна поддръжка, крещящи, докато не получат това, с което са израснали, очаквайки от член на своето човешко стадо. Това е основната причина, поради която какаду не се препоръчва на хора без опит. Необходими са знания, за да се знае кога и къде да се тегли чертата и много дисциплина, за да се направи това.

Какадутата не са единствените птици, изложени на риск от поведенчески проблеми, които са резултат от твърде много време за гушкане. Всяка птица, която позволява или изисква физическо внимание от собствениците си, е в опасност да тръгне по стъпките на своите бели, пухкави, жадни за любов събратя. В никакъв случай не искам да кажа, че препоръчвам да не играете с тях, просто прекравайте времето навън в игри и тренировки. 

КАКВО ОТЛИЧАВА КАКАТО?

Не знам колко пъти съм чел книга или статия, в която се използва фразата „папагали и какаду“. Какадутата не са ли папагали? Разбира се, че са! Въпреки това, има някои различни физиологични и поведенчески различия, които ги правят уникални.

Физически разлики:

Първият и най-очевиден е гребенът. Освен кореллата (който може или не може да е далечен братовчед в зависимост от литературата, с която се консултирате), какадуто е единственият папагал с набор от мускули, чиято единствена цел е да издигнат дългите пера на главите си до изправена стойка. Мускулната структура на какаду също позволява клюнът да бъде почти скрит от околните пера в моменти на задоволство.

Какаду е единственият вид папагал с бяло и жълто, розово оперение под перата. Заедно с кореллата и африканското сиво, те имат пухови пера, които имат силата да отприщят в къщата ви най-ужасната бъркотия, виждана някога извън спалнята на вашия тийнейджър.

Освен това, ако някога сте получавали ухапване от какаду, ще сте забелязали как се различава от ухапвания от други птици. Долната долна челюст с два зъба, комбинирана със заострена горна долна челюст, дава на какаду предимството да може да държи и разкъсва на три отделни места. Говоря от опит по този въпрос, въпреки, че нашето какаду е все още тинейджър.

Сред различните видове птици, които хората искат да отглеждат като домашни любимци, какадутата са много разпространени в страни като Австралия и най-много от тях се разделят със семействата си поради неправилно отглеждане и предвъращнето им в ужасни, постоянно изискващи животни. Това обаче е животно, което има много специални способности да живее с човешкото същество.

Какво точно е какаду?

Първоначално английският натуралист Джордж Робърт Грей се счита за подсемейство на Psittacidae, семейството на папагалите, като подвид, наречен Cacatuinae. Въпреки това, през годините няколко експерти промениха определението си, докато ДНК изследванията показаха, че днешните какаду са се отделили от папагалите преди векове.

С това какадутата се превърнаха в отделен вид от папагалите. В рамките на cacatuinae има много видове, но няма ясна връзка между всеки от тях и данните не предоставят много информация, която може да изясни тази връзка.

Въпреки това, тъй като мнозина все още го смятат за член на семейството на папагалите, това го прави незаменима птица за всички любители на тези животни, особено заради красотата си и страхотната компания, която осигурява на хората.

Има ли какаду дълъг живот?

Сред какадутата най-дълъг живот е корелата, която може да живее до 25 години, ако се грижи добре. Това е средна цифра, тъй като има някои корели, които са успели да достигнат безпроблемно 30 – 40 години.

Що се отнася до другите видове какаду, средната продължителност на живота в плен обикновено е 20 години. Интересното е, че в дивата природа е доказано, че продължителността на живота на тези животни е до 50 години, въпреки че не са обяснили защо.

С какво да храня моето какаду?

Разнообразие, разнообразие, разнообразие ...... Какадутата се хранят предимно със семена и други храни от растителен произход. Плодове – няма проблем с вида, тъй като те се наслаждават на всички плодове, които могат да се намерят в магазините през цялата година, като банани, ябълки или грозде. Нектарина, праскова, кайсия, круша и ягода също се приемат много добре, но от време на време. Други плодове, които са много популярни, са тропическите плодове като манго, гуава, киви или папая, но те трябва да се дават от време на време, защото високото им съдържание на фибри може да причини диария. Преди да му дадете някакъв плод, почистете го добре и го нарежете на ситно, като направете смес, за да може да се наслаждава на различни видове плодове. Но ако нямате пресни плодове вкъщи, можете да предложите сливи, червени боровинки или стафиди или малко меласа.

Важно е да им давате добро количество зелени зеленчуци, като маруля от ром, китайско зеле или къдрави листа, манголд или горчица, тъй като те им осигуряват много хранителни вещества. Колкото по-тъмен е цветът, толкова повече хранителни вещества имат. Сладките картофи и тиквата са много добри, защото ви дават витамин А, докато морковите могат да ви дадат витамин С и Е. Всички те трябва да се сварят и смилат малко, за да можете да ги ядете добре. Винаги давайте пресни зеленчуци, никога консервирани, тъй като те са почти напълно лишени от хранителни вещества.

Какаду страдат от затлъстяване, така че трябва да сте много внимателни с ядките и семената.

Има и много добри гранулирани храни, подходящи за какаду, но те трябва да са част от разнообразното хранене.

Разбира се, има някои храни, които трябва да избягвате на всяка цена, като алкохол или шоколад, които са смъртоносни за какаду. Сред забранените са патладжанът, кофеинът, млякото, сметаната, картофите и ревенът.