Smartest Parrots
Защо птиците се нуждаят от глина?

Защо птиците се нуждаят от глина?

Голям проблем за птиците в плен е затруднението с минералния метаболизъм, което се дължи на няколко фактора:

- Липса на естествена светлина, водеща до дефицит на ендогенен витамин D (Според учени бе бива да се опитваме да го заменим със синтетични аналози, ако не може да изчислим точно дозата, тъй като това често води до смъртоносно отравяне на птиците. По-безопасно и по-правилно е да се осигури специално осветление, а най-добре слънчева светлина).

- Хранителна недостатъчност на диетите за птици. Хранителната недостатъчност е липсата на каквито и да е хранителни вещества в храната, с други думи - лошите диети.

- Липса на физическо движение. При условия на хиподинамия се намалява минерализацията на костите (костната тъкан е основният запас от минерали в организма) – това е друга важна причина да се осигури на птиците възможност да се движат по естествен за тях начин.

Най-добрият начин да осигурите на птицата естествено движение в правилните количества е да овладеете техниката на свободен полет с птици.

Всичко това води до развитие на остеомалация и остеопороза („костите омекват“), до сърдечна и бъбречна недостатъчност, до затруднено снасяне на яйца и до развитие на рахит при пилетата.

И тук рахитът при пилетата - факт е, че женските, живеещи на лоши диети, в условия на липса на естествена светлина и при липса на способност да се движат нормално, не могат да осигурят достатъчен минерален резерв в черупката на яйцата - пилетата първоначално се развиват в условия дефицит на минерали, необходими за формиране на организма.

Един от начините за подобряване на диетите за птици е включването на глина в него.

Наличието на глина в диетите на папагали, вранови и насекомоядни птици е сериозно подценявано от любителите на птиците. Много хора знаят, че в природата южноамериканските папагали - ара, амазонки, пионуси, различни видове бротогери и аратинги, летят ежедневно до глинести речни скали, където ядат глина в големи количества.

Къде да вземем глина за птици?

Разкопайте сами

От дълбочина най-малко 2 метра (тази дълбочина е необходима, за да се избегне възможното навлизане на яйца на хелминти, кисти на протозойни паразити и бактерии).

Намерете кариера с глина или речна скала.

Купете естествени цветни глини в козметични магазини или аптеки. Глините трябва да са естествени без оцветители, добавки, аромати.

Закупената глина се смесва с вода до гъста каша, ние добавяме сухи цветя, билки дъбова кора от аптеката, малко семена и всичко това се пече във фурната на слаба температура, за да изсъхнат и се правят торти или пръчки, които са удобни за закрепване към клетката. Можете да добавите въглен към такава заготовка (трябва да е от пожари, при които нефтопродуктите не са били използвани за запалване) или дъбова кора (можете да я купите в аптека). Можете също да добавите парчета глина към суха хранилка или да поставите поилка с глинена суспензия за птиците.

Естествено се продава и готова глинена добавка за птици в зоомагазините.

Може ли папагалите да гризат стени и мазилка?

Много папагали гризат стени с удоволствие, което, разбира се, не се харесва на собствениците. Но вместо да гоните птиците от шкафове и корнизи, е необходимо да се осигурте на птиците минерални добавки, достъпни за тях. Ако е възможно да получите стари червени тухли, това ще бъде отлична горна превръзка за ара и амазонки и добро натоварване за мускулите на клюна и челюстта им.

Тухлите трябва да са стари и червени, защото съвременните тухли често се правят с добавки, а в миналото са били направени от чиста червена глина.

Така че заключението от статията е просто - глината винаги трябва да е достъпна за всички видове птици.

Източник: vkdoc.ru