Smartest Parrots
Основи при храненето Част 2

Основи при храненето Част 2

За тези любители, които се хранят с диети със семена, може да се предлагат възможно най-голямо разнообразие и да ограничат семената до не повече от 60% от общата диета. Тези семена трябва да се предлагат в групи с еднакъв размер, за да се намалят отпадъците и да се подбират така, че да отговарят на хранителните изисквания за поддържания вид, т.е. с най-ниско съдържание на мазнини за видовете, склонни към затлъстяване като амазонки и какаду или склонни към мастно чернодробно заболяване (като папагал мохана) и по-високо съдържание на мазнини за видове като жако  и ара, които се нуждаят от повече мазнини. За папагалите, които се нуждаят от мазнина, един ден могат да се предложат малки слънчогледови, шафранови, конопени и обелени фъстъци, а в друг ден - различни просо, овес, елда, перила и др. Ако птиците ще ги ядат, могат да бъдат включени елементи като тиквени семки.

За птици, които се нуждаят от мазни диети, трябва да се осигурят ядки(Виж повече тук). Ние даваме на нашите ара асортимент от ядки - орехи, пекани, лешници, бадеми, макадамия и бразилски орехи – всички в черупка. Изключение прави орехът, който проверяваме преди да предложим, но без да чистим – просто чупим и проверяваме да не е развален. Жаката е добре получават натрошени орехи, лешници и бадеми. И двата вида получават палмови ядки.

Докато съм по темата за ядките, да не изпускаме афлотоксините в ядките (Виж повече тук), но особено във фъстъците и бразилските ядки. Ето защо препоръчваме папагалите да се хранят с обелени фъстъци, предназначени за консумация от човека, и само с най-качествените налични бразилски орехи, а да си призная аз ги обработвам термично преди да ги предложа. 

Относно разнообразието много хора ще кажат, че папагалите им по никакъв начин не искат да приемат дадени храни – е, точно Тони Силва беше споменл в едно от изтервютата си следното: „За повече от 40 години като птицевъд, все още не съм намерил един – да ЕДИН – папагал, който може да бъде принуден да яде по-широка диета“. 

Дори първоначално  да отхвърлят другите храни, постоянството и изобретателността в представянето неизменно изплащат дивиденти.

И така, какви храни могат да се използват за обогатяване на диетата? Списъкът е много дълъг и може да включва елементи, които може да са налични само в региона. Като пример, ние тук можем да предложим невероятната шипка, дори и глог (в ограничени количества заради цианидите (Виж повече тук), а в Бразилия ще предлагат с лекота  семената на декоративни палми и всички папагали ще дъвчат влакнестата обвивка и след това ще играят със семената в продължение на много часове. Но тези семена не се предлагат навсякъде, както и шипки при тях. 

Много плевели, които ненавиждат градинарите, могат да бъдат отличен източник на храна. Глухарче, живовляк и много други могат да се предлагат цели, дори и с корени. Единственото предупреждение е, че те идват от среда без химикали и торове. 

Култивираните плодове, които са по магазините са подбрани така, че да отговарят на човешката палитра, която с всяко поколение изисква по-сладки плодове. Резултатите от това означават, че много култивирани сортове ябълки, налични днес, имат до 160 грама захар на килограм плод. Само преди 50 години съдържанието на захар е било по-малко от половината. Същото може да се каже и за грозде, круша, праскови, портокали и др. Ако разгледате диви плодове, изядени от папагали, малко са богати на захар и много рядко се консумират, когато съдържанието на захар е в пика си. Всъщност, както е посочено в Детоксикация (Виж повече тук), плодовете се предпочитат, когато не са узрели, затова избирайте неузрели плодове. Бананите без никакви точки, чертички и каквото и да е – просто зелени.

Зеленчуците са отлична дори задължителна добавка за папагали и са предпочитани пред плодовете. Люти чушки, бамя, моркови, цвекло, зелен фасул, броколи, пресен грах, царевица на кочан, тиква, сладки картофи, и много други трябва да бъдат в менюто. 

Зелените, включително спанак, цикория, върховете на цвекло и моркови и много други също трябва да бъдат част от менюто. Има две предупреждения при зеленчуците: някои зеленчуци (а именно спанак, манголд, зелено цвекло и къдраво зеле) съдържат оксалати, които могат да повлияят на усвояването на калций и следователно трябва да се предлагат в ограничени количества (макар никога да не се изключват) от диетата, а някои зеленчуци са по-добре сварени — съдържанието на бета-каротин в морковите се увеличава при готвене и кръстоцветните зеленчуци, включително броколи, карфиол и брюкселско зеле. Варенето е добре, стига зеленчуците да не са сварени до каша. Когато заври, използвайте същата вода за приготвяне на кафяв ориз, пълнозърнести макаронени изделия или варива, които птиците харесват (вижте по-долу).

Други хранителни продукти, които трябва да бъдат включени в диетата на папагалите, са варени пълнозърнести макаронени изделия, кафяв ориз, боб, кус-кус, киноа и др. Пълнозърнест хляб, хляб за птици (Виж повече тук), фъстъчено масло намазано върху пълнозърнест хляб.

Покълналите семена са пълни с добри хранителни елементи и се консумират от всички видове. Актът на покълване променя хранителния състав на семената, като консумира мазнини, опаковани в семената, за да започне процеса на растеж. Предлагат се много богати смеси за покълване в специализираните магазини за животни, но дори и само боб мунг би бил много добре, ако нямате друго под ръка. Когато поникват, семената трябва да се мият интензивно няколко пъти дневно и да се използва инхибитор на бактериален растеж за възпиране на растежа на бактериите. 

Цветя, пресни клони, естествени храни могат да се добавят към диетата, стига да идват от източник без пестициди и инсектициди.