Smartest Parrots
Основи при храненето Част 1

Основи при храненето Част 1

Когато започнах да отглеждам птици се оказа, че информацията на български е крайно недостатъчна, дори подвеждаща както за самите видове, така и за тяхното отглеждане, хранене, размножаване.

Отне ми много време, за да прочета морето от информация от чуждестранни сайтове, да проверя и сортирам полезната от не толкова полезната информация.

В написаните от мен теми съм използвала информация от много орнитолози, ветеринари, успешни развъдници и хора с богат опит. Един от често цитираните хора е Тони Силва, който дълбоко уважавам и без чиято помощ в прекрасните му статии много мой въпроси щяха да останат без отговори.  Марсия Вайнцетл, Дейвид Уо, Жан Неделник, който за съжаление вече не е сред нас и много други са хора от които можеш да почерпиш много информация направо от извора. 

И преди да се върна на храненето бих каза, че това е тема по която никога няма да е достатъчно подробна и ясна. Всичко, което сте изчели е на светлинни години от реалността в дивата природа. Ще опитам в другите статии да дам конкретика за видове, сезонно хранене, вредно хранене и др. 

Винаги трябва да имаме предвид, че благосъстоянието на нашите птици зависи единствено от нас. Папагалите в плен нямат свобода да изследват източниците на храна - те получават това, което им даваме. Следователно това е наш дълг да им осигурят всичко да са здрави и щастливи.

За да разберете значението на храненето и кое е най-доброто за конкретните папагали трябва да разгледате тях в дивата природа. Е, няма как да отделите толкова време, затова ще опитам тук в Smartest parrots да ви дадем правилни насоки.

Папагалите имат балансирана диета - те консумират издънки, листа, кора, пъпки, цветя, семенни шушулки, плодове и семена, понякога източник на протеин.

В природата различните видове имат различни предпочитания, към които са насочени само те. Зеленокрилите ара Ara chloropterus, например, се хранят с твърди палмови семена, докато Scarlet Ara macao се хранят с костилките на палми, които са с по-мека черупка, защото силата на ухапване на Scarlet изглежда неспособна да счупи най-твърдите ядки. Тази селекция от различни палмови семена позволява и на двата вида да заемат едно и също местообитание и да не се конкурират един с друг за един и същ хранителен ресурс.

Хранителните нужди на различните видове варират в зависимост от сезона или етап на размножаване, което предполага, че в плен не трябва да се използва една единствена диета за всички папагали през цялото време ако искате здрави птици, да не говорим ако ги размножавате.

Пелетите – да, това са храни много популярни последните години и наистина част от тях много добри. Много производители на тези съставени диети предполагат, че техният продукт е пълен и трябва да съставлява до 90% от диетата. Те предполагат, че ако храните други продукти, хранителният баланс в смесената храна ще бъде компрометиран. Данните показват, че птиците могат да оцелеят с пелети и вода. Тази диета със сигурност е много по-добра от диета, съставена от мастни, дефицитни смеси от семена. Но дали пелетната диета наистина е идеална за дългосрочно физическо и психическо здраве?

Папагалите прекарват много време да изследват своят храна, прекарват часове да я търсят, а когато я открият могат да извличат малки семена или ядки в продължения на часове. Т.е. не бива да се предоставя само скучна храна, ако обсъждаме така важния психологически момент при папагалите. 

Според много уважавани орнитолози пелетите трябва да съставляват не повече от 60% от дневната храната на папагалите. Съответно такива с по-ниско съдържание на протеин за домашни любимци и с по-високо съдържание на протеин за развъждане. 

Ако пелетите не са оптималната храна, диетите със семена са по-добри. Отговорът също е категорично "не!". Диета, съставена от слънчоглед, шафран, от време на време ядки и ябълка или друг плод или един или два вида зеленчуци, е ужасно неадекватна за поддържане на птицата здрава в дългосрочен план.