Smartest Parrots
Безценно за балансираното хранене  - синтетичните добавки, хранителните вещества намиращи се в естествените храни и биофлавоноидите.

Безценно за балансираното хранене - синтетичните добавки, хранителните вещества намиращи се в естествените храни и биофлавоноидите.

Един от най-големите хранителни митове днес е, че уж можем да направим храната много здравословна, като я обогатим със синтетични витамини, минерали, аминокиселини и така нататък  - и това не важи само за птиците, важи изцяло и за нас хората.

Откакто се грижа птици и се интересувам горещо от тяхното здравословно отглеждане промених диетата на децата си и цялото семейство. 

Ето една полезна статия за всеки обичащ своите птици.

 

Безспорен е факта, че много производители на храна за папагали произвеждат качествена храна, но това не е всичко и не е достатъчно за здравето на папагалите ни, които отглеждаме в плен. 

Почти всеки производител казва че осигурява пълноценно, балансирано хранене за вашите пернати любимци. Казват ни, че всички основни хранителни вещества, от които нашите птици някога ще се нуждаят, могат да бъдат намерени в торба или бутилка. И ние, след като напълнихме съдържанието на хранилките, ще действаме като грижовни и компетентни собственици на птици. И много от нас са щастливи, защото смятат, че осигуряват на своите домашни птици 100% хранителни вещества.  Но те грешат.

В обогатените фуражи наистина могат да присъстват всички известни минерали и витамини. Но това не означава непременно, че те са полезни за нашите птици. Производителите на фуражи биха искали да вярвате, че телата на нашите птици не могат да разберат разликата между синтетичните хранителни вещества и хранителните вещества, намиращи се в естествените храни. Подобни разсъждения се основават на следното: „Синтетичните витамини се произвеждат от производни на същите химикали, които съставляват витамините, така че тялото на нашите птици не усеща разликата. Диета от зърнени храни, плодове и зеленчуци: не е толкова здравословна, тъй като не е идеално балансирана в сравнение с обогатената диета и може да наруши деликатния витамин/минерален баланс. Да видим дали е така.

Синтетичните хранителни вещества не са точно същите като тези в естествените храни и телата на нашите птици могат да ги различават. 

Пример: Витамин С е известен като аскорбинова киселина. Но когато изкуствената аскорбинова киселина беше използвана за първи път като лек за скорбут, се случи интересно нещо: аскорбиновата киселина не лекува напълно скорбут, а само го заглушава. По-късно, когато се използва витамин С в суров вид, той излекува напълно скорбута. На кого му пука? Разликата е, че аскорбиновата киселина в храните винаги е свързана с клас съединения, наречени биофлавоноиди, за които учените потвърдиха, че са необходими за пълно излекуване на скорбут.

Биофлавоноидите изпълняват важни биологични функции. Това са антиоксиданти, които предпазват нашите птици от свободните радикали и рак. Тези естествени вещества също имат противовъзпалителни и антиалергични свойства, които помагат да се избегне развитието на артрит, повишава имунитета.

Тези и други свързани хранителни вещества са необходими, за да направят витамин С ефективна защита срещу болести. Аскорбиновата киселина е само едно съединение в редица хранителни вещества, които се намират заедно в храната, и те са общо известни като витамин С. Те работят заедно синергично.

Когато става въпрос за витамин С, той се отнася за ВСИЧКИ витамини. Витамините в природата никога не се изолират в чиста кристална структура. Те винаги се намират в комбинация с протеини, микроелементи, съдържащи се в ензими и други вещества в хранителния комплекс.

Природата комбинира всички тези хранителни вещества заедно в храната по много интелигентен начин. Всички те са необходими, за да работят заедно, за да ни предпазят от болести. Има разлика между биологични естествени и синтетични източници на витамини.

Биофлавоноидите са хранителни вещества, които не се синтезират в организма и се получават с храната. Биофлавоноидите имат антиоксидантно, противовъзпалително и антиалергично действие. Те често се срещат с витамин С в зеленчуците и плодовете, тъй като действат във връзка с него, за да подобрят усвояването му. Биофлавоноидите се намират в пулпата и в белия слой точно под кожата на цитрусовите плодове, в черешите, къпините, боровинките, кайсиите, гроздето, чушките, соята, чесъна и елдата.

Схемата на работа на други витамини е подобна. Витамин Е се намира в храни като ядки, семена, зърнени храни, бобови растения. Синтетичният витамин Е се използва само частично в тялото, което означава, че част от него се елиминира като излишък.

Често даването на високи дози синтетични витамини може да предизвика нежелани реакции, особенно ако правите това сами, без лекарско предписание, докато естествено извлечените витамини в същата доза не причиняват никаква вреда. Биологичният отговор на тялото към синтетичните витамини може да бъде много различен от отговора му към естествения, съдържащ всички синергии. Това е така, защото витамините в изолирана форма химически често функционират не като витамини, а по-скоро като „лекарства“.

При обработка зърнените храни губят средно 75% или повече от своите витамини и минерали. Зърното също загуби витамин В6, витамин Е, магнезий, мед, цинк, манган и хром по време на обработката. Зародишът и триците са най-хранителните части на зърното, но те ще бъдат премахнати. От тридесетте известни хранителни вещества, които са отстранени, обикновено само около четири се добавят обратно синтетично. Тези синтетични хранителни вещества не са същите като хранителните вещества, произведени от природата и често са практически безполезни за тялото на нашите птици.

Нашите птици трябва да получат хранителните си вещества във формата, която природата предоставя... цели плодове, зеленчуци, зърнени храни и т.н. Живите храни осигуряват минерали в органична форма, биологично комбинирани със специални протеини (ензими и аминокиселини), за да може тялото да ги използва правилно.

В обогатените фуражи липсват все още непознати за нас витамини, а добавените синтетични преминават през тялото неусвоени напълно и в резултат на това се получава дефицит. Никога не знаем колко много нашата птица наистина се нуждае от витамини, тъй като всеки папагал е биологично и генетично уникален. Следователно неговите хранителни изисквания ще варират.

Храненето само с фуражи води до натрупване на излишни или неизползваеми форми на витамини и минерали, действащи в организма. Изисква постоянно използване на ензими за елиминиране на нежелани или неизползвани хранителни вещества, което натоварва ензимната система на тялото.

Едно е, ако за хранене се избере обогатена диета, защото просто не искат да губят време за хранене с добре балансирана диета с прясна храна. Но съвсем друго е, когато предпочитат изкуствено обогатена храна, защото смятат, че е по-добра от разнообразната прясна диета.

 

Източник: Birds.vc, автор Светлана Герова