Smartest Parrots
Начини за използване на етерични масла при птици - Част 3

Начини за използване на етерични масла при птици - Част 3

2021-12-14

Дифузия

Използването на ултразвуков дифузор на водна основа се препоръчва за домакинства с птици. Не се препоръчват дифузори, които атомизират етеричните масла директно от бутилката (с изключение на голяма и добре проветрива волиера). Ултразвуковият дифузор има допълнителното предимство да помага за овлажняване на въздуха, което е добре за кожата и дихателните пътища на папагалите.

Почти всяко едно етерично масло и смес се разпръсква около птиците, но към „горещите“ масла като канела, мащерка и риган трябва да се подхожда внимателно. Започнете с около 3 капки масло в дифузора и наблюдавайте внимателно птицата през първите 5-10 минути. Увеличавайте постепенно количеството масло и честотата на дифузия. Много домакинства с птици денонощно разпръскват етерични масла и виждат удивителни ползи от своите птици. Анджела Нелсън (автор на „Ароматерапия за папагали“) заявява, че „ако можете да залепите лицето си с широко отворени очи директно в мъглата на дифузора и това не дразни очите, носа или гърлото ви, тогава сте в безопасност предположим, че ще бъде добре и за вашата птица. "

Водно замъгляване

Мъгла птицата 2-3 пъти на ден, като се избягва областта на очите. Няколко спрея са всичко, което е необходимо, за да бъде ефективно, или можете напълно да накиснете птицата, ако търсите по-силен терапевтичен ефект.

Маслата в спрея се абсорбират през кожата и се приемат през устата, докато птицата се приготвя, след като се замъгли. Това прави замъгляването на водата добър начин за вкарване на етерични масла в птици, които не са свикнали да бъдат обработвани.

Д-р Шелтън споменава добавянето на 2-3 капки от тамян и хелихризум към рецептата за спрей за пера за допълнителни ползи.

Вътрешна употреба на масла

Това обикновено се прави в доза от 1 капка на литър питейна вода или чрез добавяне на клечка за зъби с етерично масло към влажна храна. Когато добавяте етерични масла към водата, не забравяйте да имате на разположение и обикновена вода за вашата птица.

Палатка

Тентирането е по-интензивна версия на дифузия и обикновено се прави за справяне с дихателните състояния. При палатка поставяте птицата в малка клетка или развъдник, поставяте кърпа или одеяло отгоре и поставяте дифузора пред целия ансамбъл. Това поддържа птицата в непосредствена близост до атомизираните етерични масла. Птица, която е на палатка, трябва постоянно да се наблюдава и да не се прави палатки за повече от 30 минути наведнъж. Обикновено в ситуация като тази вашата птица ще бъде под грижите на ветеринарен лекар.

Локално използване на масла

Когато се съмнявате, етеричните масла трябва да се разреждат за локално приложение, но имайте предвид, че растителните масла (като фракционирано кокосово масло) ще омазнят перата на птицата ви, а мазните пера ще попречат на птицата ви да регулира нормално температурата. Поради тази причина маслата трябва да се прилагат локално само върху неоперени зони като краката. Един от начините да направите това е да нанесете масла върху пръста или ръката си и след това да кацне на ръката ви. Разредените етерични масла също могат да се нанасят върху краката на птицата ви с помощта на ролон. За птици, с които не може да имате личен контакт, опитайте да нанесете масла върху любимита кацалка.