Smartest Parrots
Най-умните папагали, които можете да имате като домашни любимци

Най-умните папагали, които можете да имате като домашни любимци

2021-12-09

Когато си помислите за всички животни в света, бързо осъзнавате, че птиците всъщност са едни от най-интелигентните същества, които имаме на Земята. Въпреки че има повече от 10 000 вида птици по света, само шепа от тях са в списъка на изключително талантливите и невероятно интелигентните. И така, кои са тези супер умни пернати приятели? Не е лесно наистина да се каже кой е номер едно или номер 2, или да изберете най-умния и най-умния от всички. Но този блог ви дава общ преглед на това кои птици оглавяват списъка в повечето проучвания за интелигентност на птиците по света. Така че седнете и бъдете изумени колко умни са наистина някои от нашите пернати приятели!

Коя птица има най-висок коефициент на интелигентност?

Жаката са птиците с най-висок коефициент на интелигентност. Това твърдение не е лично заключение, а всъщност е резултат от 30 години изследвания, проведени от д-р Ирен Пепърбърг.

Тя заключи, че африканските сиви папагали притежават интелигентността на 5-годишно човешко дете; тя заяви, че Алекс Сивият африканец е попитал какъв е цвета му; въпросът беше, след като той се позна пред огледалото.

Алекс успяваше да изрази чувствата и желанията си с думи и учените се съмняваха в това, докато Алекс и д-р Ирен Пепърбърг не доказаха, че е грешно.

Папагалите по-умни ли са от кучетата?

Като цяло, бозайници като маймуни, кучета и много други са по-интелигентни от повечето папагали.

Но ако говорите за папагалите, изброени по-долу, това може да е погрешно.

Подобно на други бозайници и маймуни, те всъщност могат да усетят душевното състояние на своя собственик, да не говорим, че се твърди, че жакото може да бъде обучено да бъде служебно животно, за да помага на хора с физически увреждания или да оказва емоционална подкрепа.

Африкански сив папагал

Африканските сиви папагали (Жако) са най-изучаваният вид домашни птици и са демонстрирали много високо ниво на интелигентност.

Познаваш ли Алекс?

Един от най-известните африкански сиви папагали се казва Алекс (май 1976 г. – 6 септември 2007 г.), но почина през 2007 г. на 31-годишна възраст. Той е закупен от магазин за домашни любимци на възраст от една година от докторант по онова време, д-р Пепърбърг, който се грижи за него и го изучава през целия му живот.

До Алекс повечето изследвания върху интелигентността на птиците бяха правени с помощта на гълъби и е излишно да казвам, че бяха разочароващи. Алекс промени мислите на хората за това какво е способна да научи една птица. През годините и до смъртта си Алекс научи над 100 английски думи и се смяташе, че има нивото на интелигентност на петгодишно дете, когато почина.

Критиците на проучванията на Алекс твърдят, че той може да е бил просто продукт на обучен отговор, а не на истинско разбиране, но дори и да е просто обучен отговор, способностите на Алекс далеч надминават всичко, което повечето домашни птици са успели да постигнат. Заради Алекс, африканските сиви папагали вече имат репутацията на доста умни птици и се нуждаят от постоянна умствена стимулация.

Жакото е известно със способността си да говори, а не просто да имитира. Този африкански папагал е чувствителен и способен да разбира и реагира на околната среда. Освен това те бързо съзряват и развиват силни личности и чувство за хумор.

Известно е, че жаката разказват вицове, смеят се, броят и дори говорят чужди езици.

Лий Ан Хартсфийлд от Масачузетс е специалист по грижите за птиците и доброволец в лабораторията на д-р Ирен Пепърбърг, която направи своя папагал, Алекс африканския сив и други африкански сиви, известни, като ги научи да разпознават цветове, числа, форми и материали. Пепърбърг открива, че африканските сиви могат да се научат да говорят в контекст и да изграждат логически изречения. 

Още едно жако - Пепър, която е забележителна сама по себе си. „Тя е известна с това, че прави на съпруга ми Карл това, което е най-вероятно най-добрият комплимент: „Карл, ти си добър като торта.“ Тя измисли сравнението сама, никога не сме казвали това."

Според Хартсфийлд (собственичката), Пепър използва описателни думи с голяма точност, „което премахва догадките от грижата за нея“. Тя правилно обозначава любимите си храни и привързаността си към любимите си неща. „Пепър не само казва „обичам те“, но ще каже точно това, което обича. „Обичам Карл“ е често срещана фраза. Веднъж оставихме котката си Симба и Пепър каза: „Обичам моето голямо сиво коте.“ Между другото, Симба е много голяма и много сива.“

Лиан Съмърс от Онтарио, Канада, има африкански сив папагал на име Рафики, с непрекъснато нарастващ речник и естествено чувство за хумор. Той не само се смее в подходящи моменти, той се смее и на собствените си шеги и лудории. „Той подбира думи, които ни изумяват. Рафики ще повтаря изречения от телевизора, когато съм вкъщи с него, и ще си говорим напред-назад. Продължавам да го уча през цялото време и е толкова лесно, когато е толкова умен и има такова прекрасно разположение да учи.”

Нанси Галегос от Илинойс има 6-годишно африканско сиво от Конго на име Феликс. „Вероятно най-впечатляващата е способността на Феликс да сглобява думи и фрази, които имат смисъл“, каза Галегос. „Той също обича да пее и понякога създава свои собствени песни. Той е толкова забавен и продължава да се учи през цялото време." Подобно на други африкански сиви папагали, той обича да се смее и да играе игри. В момента работи върху броенето и рецитирането на азбуката.

Колко интелигентни са африканските СИВИ папагали?

Африканските сиви са много интелигентни и с подходящо обучение, те могат да разбират команди, да общуват със собствениците, да правят трикове, да изразяват чувствата и желанията си с прости думи, могат да запомнят до 1000 думи, а новите изследвания установяват, че африканските сиви папагали могат да направят много ефективно служебно животно точно като кучета.

Кеа

Кеа е включена от мнозина като най-интелигентната птица в света сред десетте най-интелигентни птици. Кеа се среща в Нова Зеландия и по същество е папагал. Тази изключително интелигентна птица знае как да бъде много хитра, когато става въпрос за намиране или кражба на храна. Проблемният местен папагал е известен като „Клоунът на Алпите“ и може да причини хаос с много неща (особено коли). В някои тестове за интелигентност, извършени от магистърски студент от университета в Кентърбъри, се твърди, че Кеа превъзхожда гибоните и човекоподобните маймуни, които са част от семейството на примати.

Новозеландският папагал Кеа е първата птица, за което е доказано, че смехът му е заразен, показва ново проучване, цитирано от National Geographic.

Смехът, както прозявката, е доказано, че е заразен. Този своеобразен социален огледален ефект не е запазен само за хората, както показва едно скорошно проучване, папагалът кеа в Нова Зеландия също има заразителен смях, което го присъединява към редиците на хората, плъховете и шимпанзетата.

Ара

Те се считат за едни от най-интелигентните от всички птици. Те имат комични личности, но също така са едни от най-привързаните. Ара се предлага в различни красиви цветове и размери. Най-често срещаните са големите ара като; синьо-жълт ара, които са забавни, игриви и пълни с индивидуалност, ара Макао (Скарлет), които са склонни да бъдат чувствителни и предпочитат най-близкото си семейство, зеленокрилият ара, които са едни от най-интелигентните ара и могат да бъдат много социални. Военните ара, чиито характерът е много подобен на синьо-златния ара. Червеночелите ара са по-малки от останалите, но могат да бъдат много комични и най-величественият от всички тях е ара Hyacinth – най-големият от семейството на папагалите.

Те могат да решават проблеми, да използват инструменти и да имат високи нива на комуникация с други птици, като използват звуци и дори физически промени, като изчервяване на лицето.

Канадско проучване, публикувано през 2018 г., показа, че след анализ на 98 различни мозъка на птици има определена разлика в размера на една конкретна част от мозъка на папагал. Тази част от мозъка на папагала е подобна на тази на примат, друго високо интелигентно животно, и е отговорна за комуникацията между кората и малкия мозък. Нарича се спирообразно ядро ​​и при папагалите е два до пет пъти по-голямо, отколкото при пилето. Смята се, че тази част от мозъка играе важна роля в планирането и изпълнението на напреднало поведение.

Ако мислите да вкарате ара в семейството си, имайте предвид следните точки:

IQ на ара може да бъде равен на този на малко човешко дете.

Интелигентността и емоционалният коефициент на ара могат да бъдат сравнени с тези на две или пет годишно дете. Ара може да покаже способности за мислене, като изисква лакомства и внимание от своите хора и се цупи, когато им бъде отказано!

Ара изпитва любов и ревност като хората!

Тези птици често „обичат“ своите хора и са способни да проявяват ревност към партньора от същия вид на своя човек!

Много собственици на ара и техните партньори говорят за това как птицата ще покаже привързаност към своя човек за една минута с целувки, след може бързо да захапе и отлети сърдида поради ревност към партньор или е решила, че не получава нужното внимание. 

Ара използва времето си разумно

Освен че имат интелигентен мозък, ара имат дълъг живот - 30 до 35 години в дивата природа и до 80 години в плен. През това време те събират много спомени и ги използват за вземане на интелигентни решения.

Четох, че един доста трудолюбив ара е прекарал цял ден, напълно разглобявайки триколка, която собствениците му оставили в оранжерията, докато са били навън – собствениците са открили купчина гайки, болтове, колела и пръти, които преди са били триколката на тяхното дете!

Ара се нуждаят от постоянна умствена стимулация.

Високата интелигентност на тази птица означава, че може лесно да се отегчи. Отегчените ара правят пакости, както друг случай на смесейство, което се прибира и намира дивана с изцяло изваден пълнбеж.

Не допускайте грешка да оставяте птицата пуснат без надзор, защото те може да са опасни за себе си. 

Ара също се нуждае от постоянна физическа активност, поради което в зоомагазините има доста сложни играчки, които колкото и да не искате една здрава птица трябва бързо ги унищожава. Ако птицата не унищожи играчките си, трябва да се обърне внимание на физическото и психическото здраве на папагала.

Какаду 

Какаду е първият вид птица, видяна да прави музикални инструменти. В Австралия са наблюдавани палмови какаду, които използват клонки и семенни шушулки, за да направят музикален инструмент, други видове какаду се люлеят в музикален ритъм, демонстрирайки, че имат разбиране за ритъма.

Едно проучване, публикувано през 2014 г., използва какаду Goffin, малък вид какаду, и демонстрира тяхното разпознаване на постоянството на обекта. Постоянството на обекта е просто идеята, че някой може да разбере, че само защото обектът не се вижда, той все още е там. Примерът за орех в джоб, който е извън полезрението, често се използва за описване на изследвания за постоянство на обекта при птици. При човешките бебета решаването на пъзел за постоянство на обекта обикновено не може да бъде направено до 18-24-месечна възраст. Не е изненадващо, проучването показа, че дивите какаду Гофин имат способности за пространствено разсъждение, които са сравними с приматите и човешките бебета.

За много хора папагалът какаду за първи път влезе в сърцата им чрез телевизията водещи на токшоу в Америка като Джони Карсън и Дейвид Летърман. Те често не говорят толкова много, колкото африканските сиви или вълнисти папагали, но са доста представителни и обичат да играят. Какаду също са способни да научат сложни трикове, от които много други домашни птици изглежда не се интересуват или не могат да изпълнят. 

Трудно може да откриете заключване, защитено от какаду за клетката за птици, защото тези много умни папагали са известни със способността си да отключват повечето стандартни ключалки.

Скоро четох за Карол Стенли от Калифорния, която има волиера, където отглежда розовогърди какаду. Тя вярва, че какаду имат интелектуална дълбочина, която едва е позната на хората. Въпреки че тя е отгледала какадуто си Елвис като развъдчик, а не като домашен любимец, той има невероятна способност да общува. „Миналата година минах покрай воалиерата му и го чух в гнездото, как се смее и говори. Веднъж той беше на кацалка пред гнездото и неговата половинка, Мими Пош Бърд, изскочи и се блъсна в него. Елвис веднага наведе глава и се обърна към нея, като възкликна: „Какво правиш?“ по много раздразнен начин.

Друг познат ми случай е за Катрин Лийк от Вирджиния, която  има молукско какаду на име Пайпър с любопитно чувство за хумор. Той може да говори и е научил няколко трика, включително да избяга от клетката си. Много от тези трикове той сам е научил. „Той също се е научил да звъни като домашния ни телефон, за да ни гледа как тичаме през стаята, за да отговорим, след което започва да ни се смее.

Понякога си мисля, че може да чете мислите ми. Той може да каже какво ще направя или ще направи нещо, което или да ме спре да го направя това което искам, или пък да ме затрудни, и след това ще се смее на реакцията ми."

Друг случай, който четох е на Лий Боргмайер от Илинойс, който вярва, че нейното средно сярно гребено какаду, Каспър, е добър кандидат за най-интелигентната птица. Той има речник от 50 до 70 думи и е в състояние да ги използва в подходящото време, дори да комбинира думи, за да образува последователни фрази. „След като го имах около шест месеца, си помислих, че съм чул всички думи, които знаеше. Един ден, когато седяхме на дивана, той се наведе към един грейпфрут, който ядох. Знаех, че иска да го вкуси, затова му позволих да си сложи езика върху него. Той ме погледна и каза: „Грейпфрут“. Почти паднах от дивана! Бях сигурен, че никога не съм го учил на тази дума.

Вълнист папагал

Той е един от най-малките членове на семейството на папагалите (като вълнистият папагал е действителният най-малкият папагал). Но това, че е малко не означава, че папагалчето не е умно.

Вълнистите папагали са първите видове, които не са бозайници, които демонстрират разбиране на човешкия език, но статистиката ги поставя само наравно със седеммесечно човешко дете. Едно проучване показа, че вълнистите папагалчета са в състояние да разпознаят специфичен модел от безсмислени думи, нещо, което демонстрира способността да избират абстрактен модел. Това е важно, защото преди това изследване само хора, плъхове, маймуни и други интелигентни видове са били в състояние да направят това.

Вълнистите папагалчета са едни от най-често отглежданите домашни любимци в света. Въпреки че повечето папагали ще говорят и имитират за внимание, изследователите наскоро откриха, че вълнистите папагали имат способността да говорят в контекст. Изследователската група Budgie е записала безброй часове говорене на вълнист папагал. Казва се, че Виктор, първият папагал, записан от групата, е имал речник от повече от 800 думи.

Попадна ми статия за Чери Колинс от Мейн има 1½-годишно папагалче на име Бъди. Той също така е един от повече от 20 папагалчета, които в момента са част от групата за изследване на Budgie. „Причината да е част от тази престижна група е способността му да говори в контекст. Този талант не е нещо, на което са го научили, това е нещо, което той винаги е имал, аз само му помогнах да реализира потенциала си. ”

Сара Кордиш също е член на изследователската група Budgie. Нейният папагал, Хърбърт, може да каже стотици думи и дори да измисля свои собствени изречения. „Хърбърт е сив папагал, но в неговата личност няма нищо сиво. Веднъж казах на Хърбърт, че ще го пусна от клетката му в 16:00 часа. В 14:30 ч. Чух го да казва: „Не мога да чакам до четири!“ „Според Кордиш, той също разбира концепцията за именуване. „Миналото лято му беше дадена женска, отгледана във волиера, за да отгледа семейство  ако иска. Той се влюби в женската и чувството беше взаимно. Не бях кръстил женскиятпапагал, така че Хърбърт го направи. Какво име избра? Той започна да й вика тихо: „Сара, Сара.“ Какъв необикновен комплимент. ” :))))

Папагалчетата са изключително ярки и способни на сложни когнитивни способности. Както всички домашни любимци, те се нуждаят от насърчение и търпение, за да насърчат процеса на обучение.

Амазонски папагали

Когато става въпрос за умна птица, амазонските папагали са на челни позиции. Има много разновидности, но всички те споделят еднакви интелектуални способности. В продължение на стотици години, амазонските папагали са били отглеждани като домашни любимци, главно поради върховната им интелигентност и говорни способности. Тези птици са изключително вокално талантливи, игриви и привързани. Амазонките имат способността да се научат да имитират речта толкова ясно, че думите им едва могат да се различат от тези на истински човек. В допълнение към речта, папагалите на Amazon могат да бъдат обучени да изпълняват различни сложни трикове и задачи. Лесно е да се разбере защо тези впечатляващи птици са толкова търсени като домашни любимци и са били спътници на хората от векове.

Те изискват човешко взаимодействие, за да се научат да говорят. Тези птици имат склонност да се свързват с един човек и имитират човешки гласове само ако са правилно социализирани. 

Въпреки това, някои от тези видове никога не говорят, тъй като речта при всички папагали от фактори като околната среда, колко често взаимодействат с хората и дали от ранна възраст научават думи и фрази от собствениците си. 

Известно е, че амазонските папагали имат изключителна способност да говорят и в сравнение с други породи те са втори след жакото.

Тези папагали са добре поддаващи се на обучение и ще схванат идеята на това, което искате от тях много бързо, особено ако започнете обучението от по-малка възраст.

Тази порода е силно адаптивна, като могат да живеят почти на всяко място, дори и малки апартаменти са добри за тях.

Поради нуждата от умствени стимуланти, тези папагали са много любопитни и е нормално да бъдат общителни и да изследват заобикалящата ги среда, за да търсят нови играчки или нещо забавно, което ще ги държи заети.

Те могат да се адаптират и да се справят много добре в плен, ако можете да им осигурите забавление. Когато се чувстват отегчени, те могат да бъдат много шумни и разрушителни, затова винаги осигурявайте и сменяйте играчките на птиците си.

Накрая искам да напиша няколко реда за враните.

Не мога да ги пропусна, въпреки че темата засяга папагалите, защото когато става дума за интелигентност, враните вероятно трябва да са начело в списъка.

Много учени смятат, че птиците от семейство вранови може просто да са сред най-интелигентните животни на земята. Тази оценка се основава на способността им да решават проблеми, да правят инструменти и да вземат предвид както бъдещите събития, така и психичните състояния на други хора. В допълнение към създаването на инструменти враните разбират причинно-следствената връзка, могат да разсъждават, да броят до пет и да запомнят човешки лица. В Израел дивите врани всъщност използват хлебни трохи за риболов. 

В Норвегия и Швеция те бяха забелязани да вадят въдица от водата, за да уловят рибата. 

Те са на второ място след хората по интелигентност - дори по-умни от маймуните в някои изследователски тестове. И това, което също е впечатляващо, е, че съотношението им мозък към тяло е равно на това на маймуните и китоподобните (китове, делфини, морски свинчета) и само малко по-ниско от това на хората.

Тук обаче искам да кажа, че в България птиците от семейство Вранови живеят по нашите ширини в дивата природа и няма нищо по-ценно от това.

Не трябва да гледаме враните в плен, а да ги гледаме в дивата природа.

Преди време нашите деца откриха малка врана, която не може да лети. Грижехме се за нея, докато порасне достатъчно, за да го върнем към природата. За съжаление тя не оцеля, защото беше болма, но това бебе, въпреки опитите ни да бъдем далеч от него, започна да ни разпознава и да се опитва да общува с нас още от втория ден.

Не опитомявайте птици от семейство вранови, защото тук в България могат да живеят на свобода, а опитомената врана не е в безопасност в природата.

Заключение

Този списък се основава на това, което съм прочела от различни източници. Знам, че някои хора няма да се съгласят с него, но като цяло трябва да знаете, че всички папагали са умни и могат да бъдат много забавни и възнаграждаващи домашни любимци.

Някои от тях са по-трудни за обучение, но това не ги прави глупави.

Разкошно е да можеш да виждаш света през техните очи, но за това трябва да имаш сърце, трябва да ги обичаш.