Smartest Parrots
Значение на покълването на семената за птиците и какво препоръчваме ние от Samrtestparrots

Значение на покълването на семената за птиците и какво препоръчваме ние от Samrtestparrots

2024-05-23

Процеса на покълване извежда много ензими в покълнали семена, бобови растения и зърна, което ги прави по-лесни за смилане. Той също така увеличава количествата и бионаличността на протеини, витамини и минерали, превръщайки ги в хранителни центрове, поради което носят името „жива храна“. Кълновете са много хранителни, защото превръщат семената в богата на ензими, хлорофил, антиоксиданти и витаними храна със съвкупност от всички елементи, от които едно растение се нуждае за живот и растеж. Отделно кълновете са лишени от пестициди и добавени изкуствено химични елементи, които осигуряват на вашите птици, та дории на вас самите хранителни вещества с отлично качество.

Ползите за здравето от кълновете съставляват доста впечатляващ списък и включват способността за подобряване на храносмилателния процес, алкализиране на тялото, което е много важно за здравето, тъй като голяма част от заболяванията са свързани с повишена киселинност в тялото. Подпомагат засилване на метаболизма, повишаване на ензимната активност, поддържайки имунната система и увеличавайки използваемите енергийни резерви.

Богати са на значително количество протеини и диетични фибри, както и витамин К, фолат, пантотенова киселина, ниацин, тиамин, витамин В, Е,С, А, магнезии, фосвор, рибофлавин и така важния за птиците калций. В минерално съотношение са богати и на манган, мед, цинк, магнезий, желязо. Много от тези съставни хранителни вещества се увеличават драстично, докато кълнът продължава да се развива. Наред с всички тези компоненти, кълновете също са богат източник на ензими, които са от съществено значение за здравето.

Избирайте правилно от къде и какви кълнове купувате. Ние използваме грижовно подбрани и съхранявани семена за покълване от наложили се партньори

Бактериално замърсяване – това е потенциална опасност за здравето при покълването на семената. Фините коренови структури на кълновете могат да образуват заплетена подложка, в която се намират микроорганизми. Освен това някои семена, като броколи и репички, имат грапави повърхности, които улесняват прилепването на бактериите.

За да избегнете възможностите от бактериално замърсяване винаги използвайте Avicleans – дезинфектант за покълване. Много икономичен (1 ml на 2 литра или 1 капка на 50 ml поилка) и ефикасен.