Smartest Parrots
Защо трябва да държите определени видове папагали разделени

Защо трябва да държите определени видове папагали разделени

2021-12-15

Различните семейства папагали са разделени на две широки категории: видове от Стария свят и Новия свят. Папагалите от Новия свят, от които има 148 вида, са всички папагали, които са местни за Централна и Южна Америка и Мексико (САЩ вече няма местни видове папагали.) Някои популярни видове от Новия свят са ара, амазонки и конури.

181 вида папагали от Стария свят са тези, които произхождат от Азия, Африка и Австралия. Сред видовете от Стария свят са сенегал, корелла и индийски пръстеноврат.

Тъй като огромните океани разделят Америка от останалите континенти на света, папагалите от Новия и Стария свят са еволюирали по различен начин. Повечето видове от Новия свят са аклиматизирани към влажните, умерени райони на тропическите гори, докато някои видове от Стария свят виреят в сухи и сухи условия. Резултатът е появата на определени физически и биологични различия между двете фракции.

Една от тези разлики е, че някои видове от Стария свят произвеждат пухови пера. Кератиновите обвивки, които заобикалят тези появяващи се пера, се разпадат на фина, прахообразна субстанция, която е по-разпространена в дома и въздушното пространство, отколкото зърнестия пърхот, който се произвежда от видовете от Новия свят.

Три много популярни вида папагали, които произвеждат пух, са африканското сиво, какаду и корелла. Всеки, който притежава една или повече от тези птици, ще потвърди интензивността на бъркотията, която създават. 

През последните години ветеринарните лекари започнаха да откриват, че сериозни, животозастрашаващи заболявания се развиват при ара, които споделят жилищни помещения с прашна птица от Стария свят. Ара е много чувствителен към въздушните частици и по-лесно развиват респираторни проблеми и белодробни заболявания при продължително излагане на прах от прах. От ара синьо-жълтия се оказа най-застрашен.

Първоначална индикация за възникващ проблем е хрипове, което е последвано от кашлица и затруднено дишане с напредването на заболяването. В този момент обаче вашата птица е много болна и може да е развила други проблеми, произтичащи от ниската оксигенация на клетките.

Ако притежавате ара И прашна птица от стария свят, препоръчително е да ги държите в отделни стаи. Въпреки това прахът на прах ще проникне във всяка пукнатина и цепнатина и ще премине през въздушната система на вашия дом с лекота. За да защитите допълнително вашия ара, следвайте тези предпазни мерки:

Къпете прашните си птици често! Прахообразният пух, който не се изсипва върху земята и във въздуха, се разпръсква из перата по време на пречистването, създавайки водоустойчивост. Колкото по-често къпете птицата си, толкова повече прах ще се изплакне в канализацията и толкова по-малко ще влезе в околната среда.

Сменяйте субстрата на клетката по-често. Ако използвате дървени стърготини или друга популярна постеля, честата смяна може да стане скъпа. Това е още една добра причина вместо това да използвате хартиени подложки за клетки (Аз използвам еднократни пелени от аптеката). Използвайте прахосмукачка, за да почистите пода и околните зони. Метлите ще изпратят частици във въздуха.

Използвайте бутилка със спрей с вода, за да разпръснете обвивката на клетката. Птиците често махат енергично с криле в клетките за упражнения. Създаденият вятър ще принуди във въздуха пърхота, който се е настанил на дъното на клетката. Напръсквайте дъното на клетката 2-3 пъти на ден с вода, за да поддържате пърхота на място между смяната на обшивката.

Купете качествен HEPA филтър. 

За тези, които имат достатъчно място в двора си, външната волиера е идеалното решение. Вашите птици не само се възползват от ползите за здравето от престоя на открито, но това е най-добрата вентилационна система.

Арите не са сами в нуждата си от въздушно пространство без пърхот. Като се съобразявате с изброените по-горе предпазни мерки, ще предпазите себе си и семейството си от проблеми от подобно естество. Тези съвети също ще помогнат на тези, които са алергични към птици, да държат симптомите си под контрол.

Авторката Пати Йоргенсен, от която сме изпозлвали голяма част от статията е специализирана в здравето, поведението и храненето на птиците и работи със спасителни птици и се грижи за тях от 1987 г.