Smartest Parrots
Разлика между влажен и сух климат

Разлика между влажен и сух климат

2022-03-01

Разлика между влажен и сух климат

Повечето от видовете реагират добре на тропически и субтропичен климат. Следователно стопанисването на видове, живеещи в размножителни центрове, разположени във влажна зона над 60% относителна влажност, с мека средна температура, не е толкова сложно.

При ниски температури и сух климат трябва да работим с параметри, които трябва да се следят постоянно. Ако влажността се повиши твърде много в комбинация със студена температура, това може да отслаби животните. Отговорност на селекционера е да адаптира точната настройка за всяко място. Сухият климат и умерените температури се контролират по-лесно. Можем да увеличим температурата до комфортен минимум за видовете, които няма да повлияят на тяхното здраве.

При гореща атмосфера, надвишаваща 25ºC, високата влажност може да причини големи неудобства, особено в предоставената храна. Сумата от тези два фактора може да доведе до растеж на гъбички и бактерии. Добрата вентилация също е важна, както и редовното подновяване на храната. Ако не, някои видове могат да развият патологии, които ще бъдат трудни за откриване от първия момент. Особено за сухия климат местните австралийски зърноядни видове ще бъдат по-трудни за процъфтяване.

Семената и вече приготвената храна ще поддържат годни за консумация по-дълго време в добро състояние в суха среда. Обратно ще бъде при наличие на висока влажност храната трябва да става по-често, за да се избегнат нежелани промени, които влошават храната и намаляват нейното качество.

Ниска температура и папагали от рода Amazona и Cacatua

В европейските ширини амазонките съжителстват много добре с ниски температури. Увеличава се приемът на мазни храни, за да се набавят калориите, които им позволяват да задоволят необходимите енергийни ресурси за постигане на добра терморегулация. В този момент трябва да обърнем специално внимание на диетата, защото ако птиците за разплод се угояват твърде много, те ще имат проблеми по време на размножаването, вероятно дори няма да експериментират.

В края на лятото и есента птиците трябва да получат тези маслени ресурси, които ще могат да се метаболизират при ниски температури и по-кратки дни. Нашата цел е да поддържаме птиците във форма, за да позволим на мъжките и женските на подходящата възраст да се синхронизират, избягвайки агресията.

Можем да забележим, че особено белите и розовите какаду, живеещи във волиери на открито в Северна Европа, където температурите падат значително, не напълняват, защото тялото им усвоява храната по-бързо. 

Автор: Рафаел Самора Падрон