Smartest Parrots
Свободен полет за вашия папагал

Свободен полет за вашия папагал

2021-12-15

Аууу, много опасна тема – някой после може да каже „И какво ме накара да направя, сега папагала ми избяга….?“

Не може всеки папагал да се обучи на свободен полет, не може да вярваш на папагала, че ще се върне, не защото не би искал, а защото може да се изгуби.

Папагалите за жертва, не хищници и когато в тяхната природа се почувстват застрашени те бягат – несъзнателно, инстинктивно. 

Ястребите и соколите са много ловки хищници. Често видимият хищник вероятно не е толкова опасен, защото обикновено просто проверява територията си. Хищникът, който иска да ловува използва визуални препятствия и ние дори не можем да го видим.

Колкото и невероятно да звучи врани, гарвани и чайки също са заплаха за папагалите ви, защото колкото и голям да е папагалът ви и в добро здраве, той се страхува, а ако хищниците разчитаха само на стари и болни животни щяха да умрат от глад. 

Въпреки горното ще споделя мнение на професионалисти – аз не се вписвам сред тях все още, но се надявам скоро да се похваля без да пускам обяви за изгубен папагал. 

Опитвах няколко пъти, имах добър успех, имах и катерене по девет метрови покриви, за да си сваля скарлета, но съм много далече от онзи бленуван свободен, неограничен полет на открито за всеки папагал в плен. 

Първо и много важно лично за мен е доверието, правилната комуникация и дресировка с птицата ви. Птицата трябва да идва при вас при команда и да, трябва да може да „пикира“ , защото за тях е трудно в началото да се научат от високо да летят надолу, за да кацнат на ръката ви например. Опознаването на района в който ще бъде пускана да лети, за да може да се върне в случай на уплах и изчезване. Обучение да носи Харнес и не на последно място GPS тракер за птици – скъп, но сигурен. 

Запомнете, че зле подготвената птица за свободен полет почти сигурно ще се загуби.  Без да познавате добре птицата си, езика на тялото и още куп съпътстващи неща, рискът е много голям, но това не означава да не го правите – защото няма нищо по-хубаво от това една птица да е свободна. 

Не искам да ви обезсърчавам, напротив – ще публикувам и ще опитвам, защото усещането е безценно, но винаги с едно наум, винаги. 

Второто много важно нещо е видимостта  -да, това е огромен проблем. Да имаш открито пространство като парк е важно, но не е нужно много за грешни изчисления, а по-малко опитната птица не знае как да кацне, изпада в паника и в крайна сметка се губи от поглед. Всъщност птиците често не искат да отлетят далеч от вас, те просто нямат уменията да се върнат или да кацнат там, където искат. В кварталите има повече опасности: кучета, басейни и коли. Паникьосаната птица може да лети на дълги разстояния в началото, но изтощението бързо надделява и те ще кацнат много рязко без да разберат опасността от движеща се кола.

Опасността от електропроводи, независимо дали е от натиск в тях или от токов удар не бива да се подцелява. Прозорците на домовете и сградите са също толкова опасни отвън, колкото и отвътре.

Разпознаването на езика на тялото е друга много важна част от летателното обучение. Птица, която е нервна да бъде навън, няма да бъде толкова успешна и няма да намери за удоволствие да бъде навън. Птица, на която не й се излиза, също е важно да се разпознае и да реагира по подходящ начин.

Като цяло, времето, отделено, за да имате свободно летящ папагал, е огромно. В българия има соколари и ако ги попитате ще ви кажат, че отделеното време е нещо повече от обикновено хоби.

Много трябва да се внимава с полово зряла птица и свободния полет, защото ако в къщите си можем да контролираме желанието за гнездене, но навън нещата стават много различни, а желанието за размножаване дори и при една птица без партньор е огромен мотиватор.

Много хора питат дали трябва леко да се подрежат крилете на папагала, когато стартират за първи път, за да не могат да летят твърде далеч.

Отговорът е категорично НЕ! Първо, ако вашата птица лети твърде далеч, значи го правите погрешно. Второ, подрязването на вашата птица я поставя в затруднение. Това намалява повърхността на крилото, което е необходимо за маневриране, забавя, и прави труден полетът надолу и кацане. Това също така поставя вашата птица в огромно неизгодно положение, ако бъде преследвана от друга птица или ако умори и кацне на компрометиращо място, от което трябва да отлети скоро. Изрязването само дава на собственика опасно фалшиво чувство за сигурност.