Smartest Parrots
Източници на калций за птиците

Източници на калций за птиците

2022-03-18

Източници на калций за птиците.

Калцият е един от най-разпространените минерали в тялото. 

90% от калция в тялото се намира в скелета, а 97% от черупката на яйцата се състои от калций. Той помага за изграждането и поддържането на скелетната структура, подкрепата, правилното движение на мускулите. Калцият играе огромна роля във функционирането на ензимите, образуването на яйчена черупка, метаболизма на мазнините, съсирването на кръвта, нервното предаване, развитието на мускулите и секрецията на хормони.

Предвид многобройните физиологични функции, които калцият поддържа, дефицитът на калций може да създаде сериозни проблеми за нашата птица.

 

Ето една страхотна статия написана от Светлана Герова и базирана на дългогодишен опит и наблюдения върху големите птици, която аз подкрепям с две ръце:

 

„Нуждите от витамини, микроелементи при птиците от един и същи вид са различни. Всичко зависи от възрастта на птицата, начина на живот, сезона и др. За съжаление не можем да определим точно от какво и в какво количество се нуждае нашата птица. Но, за щастие самите птици могат да се справят перфектно! Просто трябва да им осигурим разнообразна диета и свобода на избор.

Много собственици на птици са наясно с последствията от диета с дефицит на калций. Но има голяма опасност в прекомерния прием на калций!!

Тънкостта се крие във факта, че калцият е лошо смилаем продукт (говорим за естествени елементи). Той се абсорбира слабо в червата и се отделя от тялото. Можете спокойно да включите в диетата на птиците храни, съдържащи калций без ограничения. Но добавянето на синтетичен витамин D може да доведе до „хиперкалциемия“, т.к. излишните мастноразтворими витамини от групата на ADE не се отделят от тялото.

 

Симптомите на хипокалциемия (ниско съдържание на калций) са: лошо образуване на яйчена черупка, лошо здраве на костите, сърдечни заболявания, нервност, летаргия, апатия, ступор, конвулсии.

Симптомите на хиперкалциемия (повишени нива на калций) са: калцификация на бъбреците, куцота, затруднено снасяне на яйца, чернодробно заболяване и др.

 

Даването на птицата на свободен избор на храна, избягването на ненужните синтетични витамини и разнообразната диета помагат да се избегнат проблеми както с прекомерното натрупване на калций, така и с дефицита на калций в организма.

*Ето защо в сайта ни съм сложила тема за зимното хранене и факта, че трябва частично да се променя диетата на папагалите през различните сезони и да се увеличават храните богати на калций при големите папагали.

Хормоните при полово зрелите птици не се интересуват от това имат ли подходящ партньор за размножаване или не и когато започне подготовката за размножителния сезон нивата на естрогена се повишат се насърчава увеличения прием на калций ( в естествена форма или под формата на добавки) и ако количеството калций приемано дневно е недостатъчно за масивното отлагане на калций, необходимо за калцификация на яйчена черупка, то започва процес (остеомиелосклероза), чрез който се извлича калция от организмът на птицата, а това води по описаните по-горе проблеми.

 

Естествените източници на калций са:

Бадем и други ядки, мак, сусам, тъмнозелени листни зеленчуци, броколи, тофу (соево сирене), глухарче, корен от алтея и др.

*За съжаление смилаемостта на калция в растенията често е ограничена от степента, в която той е свързан с оксалат или фитат.

Допълнителни източници на калций за птиците: яйчена черупка (винаги добавям в глината, която приготвям за птиците), минерални блокове, черупка на сепия, черупка от охлюв, черупки от стриди.

Ние даваме на нашите птици предварително дезинфекцирани черупки от яйца и черупки от охлюви. Защо избрахте тези допълнителни източници на калций? Защото именно тези продукти птиците могат да получат в природата, като естествен компонент от диетата си.

За разлика от черупките на яйцата, черупката на сепия не е естествен допълнителен източник на калций за всяка птица. Добива се от морското дъно и може да съдържа съставки, които са неподходящи за естествената диета на птиците. Бих искала да отбележа, че калцият, съдържащ се в яйчената черупка, е с 20% по-биодостъпен за тялото на птиците, отколкото в други източници на калций.

Но трябва да се отбележи, че не са известни факти за вредността на черупката на сепия за птиците или за ниската й ефективност като източник на минерали за птиците. *Забележка от редактор.

 

Що се отнася до съдържащите калций насипни (прахови) и течни препарати: препоръчителните норми за техния прием са осреднени, но нуждата от калций за всяка птица е много индивидуална, затова ако предлагате добавки се консултирайте с ветеринар *.

 

Витамин D3, фосфор и магнезий допринасят за правилното усвояване на калция.

Отлични източници на магнезий са: слънчогледови семки, ядки (с изключение на фъстъци), тъмнозелени листни зеленчуци, соя, царевица и царевични зърна, ябълки, живовляк, глухарче и др.

 

Източници на фосфор: бобови растения, включително грах, овес и овесена каша, елда, извара и др.

Витамин D се намира в малко храни, ав фуражите за птиче зърно той практически отсъства. В тялото на птиците витамин D се синтезира от клетките на кожата в присъствието на естествена слънчева светлина или допълнително специално осветление, като лампи които имат ултравиолетова светлина в своя спектър.

Източници на витамин D: рибена мазнина, жълтък, слънчева светлина и допълнително осветление.

 

Малко за слънчевите лъчи и осветлението за птици:

Когато слънчевата светлина преминава през стъкло, тя частично абсорбира ултравиолетовите лъчи от UVA спектъра, а за лъчите от UVB и UVC спектъра е напълно непрозрачна. По този начин стъклото е сериозна бариера за част от спектъра на слънчевата светлина, необходима за производството на естествен витамин D. Следователно е необходимо допълнително осветление за домашни птици. Общоприетото мнение, че конвенционалните лампи с нажежаема жичка излъчват пълния спектър на необходимото излъчване, е погрешно. 

Птиците изискват специални лампи BIRD.