Smartest Parrots
Основни принципи на ръчно хранене на папагали

Основни принципи на ръчно хранене на папагали

2021-12-15

Ръчното отглеждане е трудоемка задача, особено когато пилетата са малки. При излюпване всички видове изискват хранене на всеки два часа часа. Повечето видове могат да се откажат от нощно хранене около 03:00 часа, ако се излюпят с тегло над 4 грама. Тъй като пилетата растат и гушата става по-голяма, интервалът между храненията може да стане по-дълъг. С други думи, храненията ще са необходими на всеки 3-4 часа.

Според опита на известни орнитолози и развъдчици гушата на пиле никога не трябва да се изпразва през деня. Много любители обаче ще твърдят, че ако пилето се храни с храна, която все още е в гушата, то ще страда от застой на храна в гушата. Това обаче предполага донякъде грешка в управлението, тъй като няма биологичен смисъл гушата на малкото да трябва да се изпразни. Очевидно в дивата природа родителите не позволяват на гушата да се изпразни, преди да нахранят пилетата отново, а какво по-добро от това да наблюдаваме животните, които искаме да отглеждаме в плен как се държат в естесетвеният им хабитат. 

Тони Силва казва “За повече от 40 години ръчно отглеждане винаги съм хранил малките, когато те все още имат храна в гушата. Това е важно, защото гладните пиленца ще се хванат взаимно и ще се притискат, често увреждайки деликатния клюн; те ще плачат непрестанно и  ще изядат субстрата за гнездене. В някои случаи дори растежът им може да бъде засегнат. В дивата природа пилетата никога не плачат непрестанно (или биха предупредили плячката за присъствието си), никога нямат празна гуша през деня и никога не ядат субстрата на гнездото. В птицевъдството смятам, че трябва да се стремим към това, а това може да се постигне само като пилетата се засищат.”

Друг важен момент в поддържането на младото поколение е отговарянето на по-високите изисквания за мазнини на повечето видове. Дивите папагали ясно избират храни за хранене на малките си, които са богати на мазнини. Когато пилетата са добре нахранени и съдържанието на мазнини е достатъчно, те спят през по-голямата част от деня, като се събуждат периодично, за да се чистят и да махат с крила. Те никога не трябва да ядат субстрата за гнездене, защото физически и психически се чувстват сити.

Ръчното отглеждане отнема много време. Пиленцето трябва не само да се храни през целия ден, но и да се почиства. Формулата ще се нуждае от подготовка и инструментите за хранене ще трябва да се почистват и дезинфекцират след всяко хранене. Колкото повече пилета се отглеждат ръчно, толкова повече време ще отнеме процеса. Това означава, че за работещ любител процесът може да не е практичен.

Когато ръчното отглеждане не е възможно, селекционерът може да позволи на родителите да отглеждат малките си или яйцата или пиленцата да бъдат отглеждани под друга двойка. Коя от тези посоки ще избере селекционерът зависи от много фактори.

Повечето видове папагали гнездят веднъж годишно, ако им е позволено да отглеждат малките си, но ако яйцата или пиленцата бъдат взети преди да са навършили няколко седмици, повечето двойки ще произведат заместващ съединител. Това интензивно управление е важно, когато се работи с редки видове или видове, чиято генетика е слабо представена в птицевъдството. 

Използвани източници и автори: Тони Силва