Smartest Parrots
Къде допускаме грешки при възпитанието на големите папагали и в частност какадуто?

Къде допускаме грешки при възпитанието на големите папагали и в частност какадуто?

2022-02-24

Къде допускаме грешки при възпитанието на големите папагали и в частност какадуто? 

За нас това са едни от най-прекрасните животни с най-труден за разпознаване езин на тялото.

Трудно разбираме кога, какво планира да направи нашия какду Алба - Дон Вито или жълтокачулатата Мици, затова ще посветим няколко статии, които може да са ви от полза с вашите любимци.

Често пагалгал, който преди това е бил много привързан и охотно е влизал в контакт с човек, в един момент започва да избягва човек или атакува ръката, когато му подавате храна. Подобна промяна в поведението е много характерна за бавно зреещите папагали, които включват жако, амазонки, ара, какаду. Тъй като съзряването на тези птици настъпва на възраст от 3 - 5 години, човек свиква с привързаното общуване с птица и рязката промяна в поведението е обезкуражаваща, но това е нормален и неизбежен процес.

Трябва да се отбележи, че при какаду този период на „порастване“ може да бъде напълно нарушен поради прекомерното отпечатване на човешката намеса. 

Според проучване на Светлана Герогова от Център за рехабилитация и възстановяване на папагалите, какадутата са сред онези видове папагали, които обучават пилетата си много дълго време. Така че, според нейното наблюдение, обучението на потомството на какаду продължава от "баби и дядовци" в продължение на 5 или повече години. 

Интересното е, че ако едно пиле е отгледано от двойка родителски птици, които имат нормални отношения с човек, тогава можете да сте сигурни, че то ще изгради отношения със собственика, подобни на тези на родителя, но при условие че човек е достатъчно разумен и не се опитва да направи „плюшена играчка“ от пилето. 

Пилетата какаду, които растат с хора, са лишени от примери за нормално поведение, тяхната самоидентификация е нарушена, което в крайна сметка води до факта, че птиците са лишени от независимост и са зависими от стопанина си. Ето защо има много случаи, когато какаду не може да прекара дори 5 минути без „своя човек“, като по този начин прави човешкия живот непоносим, защото когато обичайната връзка се прекъсне (промяна на собственика или промяна в рутината на живота на човек, какадуто развива психоза. Такива емоционално нестабилни птици могат внезапно да нападнат собственика или други членове на семейството, както и да нападнат малки деца от ревност.

 

Какво трябва да се направи, за да преминете безопасно периода на "израстване" на папагал?

- трябва да се подготвите за това предварително - колкото по-рано започнете да учите команди и трикове с птицата, толкова по-силен е физически, което означава, че папагалът ще бъде емоционално по-стабилен, докато дойде време да стане независим. Също така, човек до този момент вече ще има много по-добро разбиране за поведението на птицата, което ще помогне в бъдеще.

- необходимо е да привикнете птицата към най-разнообразната диета от първите дни на появата й във вашият дом. Колкото по-разнообразна е диетата на един папагал, толкова по-високи са неговите когнитивни способности и ниво на интерактивност. С други думи, колкото по-разнообразно се храни папагалът, толкова по-любопитен е и по-малко податлив на психози и фобии. Това е важно за птицата, която по нов начин започва да изгражда отношенията си с околния свят.

- от първия момент, в който имате какаду, е необходимо да ви приучите към независимост и самодостатъчност, не можете да стимулирате прекомерната привързаност на какаду към човек, не можете да стимулирате и засилвате истеричното поведение на папагал (различни насилствени танци и игри - видеоклипове, с които са много популярни в интернет).

Предоставете на птицата много занимание, за да свикне да играе сама, като се придържате към естествените „играчки“, различи клони, вкл. от елха, туя, шишарки от тях и др.

 

Използвани източници: Вконтакте и Светлана Герова