Smartest Parrots
Естествено обезпаразитяване на птици чрез хранене

Естествено обезпаразитяване на птици чрез хранене

2024-05-27

Естествено обезпаразитяване на птици чрез хранене. Има лесен начин да запазите вашите птици без паразите.

Ето какво правим ние от www.smartestparrots.com

Паразитите при птици могат да бъдат външни, вътрешни и са доста разнообразни, не само червии и акари, следователно могат да доведат до сериозни проблеми, както при тях, така и да засегнат други животни и хора.

Oбезпаразитяването е процесът, при който чревните паразити се отстраняват от стомашно-чревния тракт с помощта на лекарства. Обезпаразитяващи препарати и лекарства за домашни птици има най-различни, както и най-различни мнения за това нужно ли е ако птицата се гледа вътре, как се отразява на папагала, безвредно ли е и т.н.

Ние също често си задаваме тези въпроси и понеже имаме голяма външна воалиера, за да сме спокойни обезпаразитяваме два пъти в годината нашите папагали външно с препарати който може да намерите тук и целогодишно използваме естествени начини чрез храната, за да се предпазим, или дори оттървем от паразити.

 Ето няколко начина, които можете да изпробвате у дома:

Антихелминтните храни прогонват паразитните червеи. Всички изброени по-долу природни хитринки се оказват успешни години наред, но отправната точка за предотвратяване и лечение на паразити при птиците винаги е здравата имунна система. Балансираната чревна среда предотвратява болести, включително заразяване с паразити. Скорошни изследвания свързват чревните бактерии с много здравословни състояния и видът и балансът на бактериите в червата всъщност могат да повлияят на продължителността на живота на чревните червеи. 

Избягването на антибиотици и преработени търговски храни – и добавянето на диетични пробиотици ще помогне за поддържането на деликатната екосистема в червата, правейки ги негоспоприемнна среда за червеи.

1) Алое вера

Алое вера е богато на антиоксиданти, които защитават тялото от свободните радикали, съдържа полизахариди, които са важни за имунната ситема, има антибактериални и противогъбични действия. И следвайки основната тема на тази статия, алоето е хипоалергенно растение, което подпомага перситалтиката и отслабва паразитите. За съжаление, въпреки че прочистването би изчистило някои от възрастните червеи, то има малък или никакъв ефект върху незрелите миграционни стадии. Следователно на алое вера не трябва да се разчита като единствено средство срещу червеи. 

Въпреки това не се отказвайте от добавянето на алое вера, защото проучванията показват, че ежедневното добавяне на гел от алое вера към диетата на птиците засилва естествената им имунна система срещу чревни паразити.

Алое вера на прах ние често добавяме и към водата за къпане – е какадутата изглеждат малко мръсни след това, но знаем че е добре за техните пера, подпомага външното обезпаразитяване спирайки растежа на гъбички и бактерии.

Съставките в алоето могат да бъдат групирани като: витамини, минерали, захари, ензими, лигнини, аминокиселини, антрахинони, сапонини, мастни киселини, салицилова киселина.

Активните съставки на алое вера са алион, баралон, наталоин, хлорофил, емодин, смоли, албумин, етерични масла, арабска гума, силициев диоксид, фосфат, вар и желязо. Съдържа и следните витамини - витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин С, витамин Е и витамин В12.

Минералите, които съдържа са: калций, хлорид, хром, мед, магнезий, калий, натрий и цинк.

Има също 17 аминокиселини и 5 ензима. Ензимите са най-полезни за цялата система на птиците. 

 

2) Карамфил

Карамфилът съдържа най-мощния бактерициден агент, известен като евгенол и антимикробен агент - кариофилен. Тези компоненти преминават през кръвта, убивайки микроскопични паразити и паразитни ларви и яйца. 

Карамфилът (Caryophyllus aromaticus, Eugenia caryophyllata или Syzygium aromaticum) – може да убива чревни паразити и техните яйца. Най-добре е да се сварява в силен лечебен чай или да се използва на прах. Етеричното масло може да се използва и вътрешно, но това трябва да става само под наблюдението на опитен ветеринарен билкар.

 

3) Чесън

Чесънът има много биоактивни съставки, едната от които е алиин, в чиято молекула се съдържат сяра, а тя помага при убиването на микробите. Алиина пък при стриване се превръша в алицин, който има силно бактерицидно действие. Чесънът буквално дезинфикцира организъма, отделно може да се говори много за останалите безценни съставни части на зеленчука, като лецитинът подпомагащ метаболизъма, германий и селен за имунната ситема, вит. А, В1, В2, минерали и др... Не напразно нашите родители ни караха да ядем чесън, когато сме болни, е това може да е от полза за птиците ви, НО бъдете изключително умерени. Може да предлагате чесън на прах в домашно приготвените лакомоства за птици, като дозирвката се определя от вида и възрастта на птицита.

Третирането на паразити с конвенционални средства може да бъде вредно за черния дроб, но чесънът убива много чревни паразити, без да уврежда чернодробната тъкан. Той всъщност предпазва черния дроб от увреждането на химическите замърсители във въздуха, храната и водата. Изследователи от университета в Кеймбридж в Англия установиха, че сокът от чесън е толкова силен, колкото амфотерицинът и нистатинът, противогъбични лекарства, използвани за борба с често срещания проблем на папагалите.

Когато се храни умерено, чесънът може да засили имунната система и да помогне в борбата с паразитите.

Скоро попаднахме на научно изследване, където се твърди, че чесънът е също толкова ефективен, колкото и ветеринарното обезпаразитяващо средство. 

Ето и статията за по-любопитните:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18673129/

4) Папая

Както повечето плодове, така и папаята е най-добре да се предлага на папагалите неузряла – именно еузрялата папая е най-добра за обезпаразитяване. Семената също не са за подценяване, защото и те са ефективни при премахването на паразитите. Ензимът папаин в плодовете и веществото карицин, открити в семената подпомагат елиминирането червеите и доброто храносмилане.

Папаята съдържа протеолитичния ензим папаин, който разгражда протеините и може да разтвори чревните червеи. Изсушените листа от папая имат много по-малко папаин, но съдържат танини, които не се срещат в плода, които предпазват от повторна инфекция, като предотвратяват закрепването на червеите към стената на червата.

Отделно голяма част от развъдчиците знаят ползите на папаята при малките папагали и често я употребяват за подобряването на общщото им здраве и изчисдтване на гушата. 

5) Тиквени семки

Тиквените семки съдържат високи нива на съединението кукурбитин, който има свойството да парализират паразитите, което им пречи да се залепят за стените на червата и улесняват изхвърлянето им от системата. 

Изпечете и натрошете тиквените семки и ги смесете с храна или добавете масло от тиквени семки в меката храна (умерено и спрямо вида на папагала). Докато правите това, включете слабителна храна като малко повече плодове в диетата, за да подпомогнете изхвърлянето на червеите от системата. Тиквено семе (Cucurbita pepo) – Едро нарязаните цели тиквени семки могат да обездвижат и наранят чревните червеи, което улеснява другите билки да свършат работата .

6) Нар

Нара е антисептик, антиоксидант, антибактериален и противовирусен. Ботат на куп витамини, минерали и дълъг списък за благотворно действие .... Нека все пак се ограничим до обезпаразитяването, каквато е темата на темата ни, а именно:

Предлагането на нар на папгалите ще предотврати атаките на червеи в тялото. Кората на нара се счита за токсична за чревни червеи. Сварете кората във вода я предлагайте няколко поредни дни вместо вода. Едновременно включете слабитлена диета на папгалите ви, а именно като включите малко повече плодове (не прекалявайте, зьащото плодовете имат много захар)

Кората на нара може да се изсуши да се смели, след което да се добавя към мека храна.

7) Нийм

Древният метод да се отървете от всякакъв вид червеи е консумацията на чай от листа на нийм. Нийм притежава също куп антибактериални, антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Тази билка смело държи класацията за най-добро прочистващо средство за червата и черния дроб. Успешно унищожава паразите, бактерии и някои видове Candida

Може да предлагате под формата на чай вместо вода. 

8) Босилек

За чудния босилек е изписано много – антибактериален, антиинфекциозен, противовъзпалителен и т.н и т.н., но дифузия на етерично масло от босилек, или листата и семена от босилек под формата на чай са полезни при почистването на червеите. Пригответе лекарството с листа от босилек или прах от семена от босилек. Ние предлагаме и листата от пресен босилек към меката храна и го смятаме за полезно и ефективно средство за всички чревни паразити.

9) Кокосово масло и кокосова вода

Проучванията показват, че кокосовото масло е ефективно средство за защита срещу вътрешни паразити. Многоверижни мастни киселини в кокосовото масло затрудняват оцеляването на паразитите в тялото ви. Предимството тук е че то е предпочитано от папагалите и може да се добавя в меката храна, както и в приготвянето на лакомства. И отново да споменем – важни са вида и възрастта на птицата, защото носи риск от затлъстяване. 

Кокосовата вода също помага за елиминирането на чревни паразити, освен това е заредена с електролити, което в крайна сметка помага за поддържане на тялото хидратирано за по-дълъг период от време. Тъй като заразяването с паразити в тялото причинява дехидратация, кокосовата вода ще бъде полезна за задържане на водното съдържание вътре тялото. Това също е чудесен начин за дезинфекция на червата ви срещу паразитите, тъй като стерилизираното съдържание на кокосовия сок ще предизвика почистване и пречистване на червата. Най-добрият начин, по който кокосовата вода може да бъде използван за премахване на паразити, просто се дава за консумация вместо вода или мека храна. 

10) Моркови

Морковите – да точно така, евтини, достъпни и вкусни за папагалите, те подпомагат лекуването от някои чревни парази и ще предотвратят повторното им заселване. 

Горното важи при предлагането на морковите в суров вид.

ТАЗИ СТАТИЯ Е СЪСТАВЕНА ОТ ИДЕИ, МЕТОДИ, ПРОДУКТИ, ИЗПОЛЗВАНИ ОТ РАЗВЪДЧИЦИ НА ПАПАГАЛИ ПО ЦЯЛ СВЯТ. ПРИЛАГАНА Е В НАШИЯ РАЗВЪДНИК И Е НАПИСАНА ОТ НАС WWW.SMARTESTPARROTS.COM

ВСЕКИ СОБСТВЕНИк НА ПАПАГАЛ САМ ИЛИ С ПОМОЩА НА СПЕЦИАЛИСТ ИЛИ ВЕТЕРИНАР ТРЯБВА ДА НАПРАВИ СОБСТВЕНА ПРЕЦЕНКА, КАКВО ЛЕЧЕНИЕ И ПРОДУКТ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩО ЗА ТЯХНАТА СИТУАЦИЯ. 

ТОВА Е НАПИСАНО САМО КАТО НАСОКА.