Smartest Parrots
Мутации при птиците

Мутации при птиците

0000-00-00

Създаването на тази статия, както и повечето в сайта ни Smartestparrtos нямаше да е възможно без годините дълги дни и нощи прекарани в четене на книги и сортиране на информация от най-достоверните източници. Много срещи и разговори с развъдчици от различни точки на света, както и с подкрепата на моето семейство.

Част от статията по-долу е от книгата на Terry Martin за Цветни мутации и Генетика при папагалите.

Цветните мутации при птиците се срещат в природата, като много от мутациите родени в дивата природа не оцеляват защото са лесни за забелязване от хищници.

За птиците развъждани в плен са необходими много години и по-често десетилетия, за да се установи мутация при развъдчиците, естествено има и известна доза късмет, умения и изкуство на отглеждането при мутации на птици. Принципно генетичните прогнози се основават на теоретичните произведени 100 пилета. Ако една двойка произвежда само 10 пилета за една година, това ще отнеме десет години, за да достигне границата от 100 пилета. 

За развъдчиците това е много работа - обикновено неблагодарна. Но и в живота е така - трябва да пълзиш преди да ходиш. 

Е ние нямаме мутации в нашия развъдник Smartestparrots, не знам и в България да има такива, но ние обичаме нашите птици и работата с тях ни компенсира в начини, които трудно могат да бъдат описани на тези, които не се занимават с това. 

 

РАЗБИРАНЕ НА МУТАЦИИТЕ

Създаването на цвят при папагалите.

Когато мислим за папагали, си представяме много ярки цветове, всички цветове на дъгата! Може да е изненада, но всички тези различни цветове са резултат само от три основни елемента цвят, които могат да бъдат променяни и комбинирани по различни начини, за да осигурят това разнообразие. Тези елементи са жълти пигменти (или пситацини), сиви пигменти (или меланини) и структурен цвят.

Нека започнем с разглеждането на зеления цвят, преобладаващия цвят при папагалите. За да се получи този цвят, трябва и трите елемента да работят заедно. Зеленото, както го виждаме при папагалите, не е истински цвят. Той не е създаден от зелени пигменти, а всъщност е резултат от комбинация от други цветове. Точно като смесването на боя, зеленото е комбинация от жълто и синьо. Жълтото при папагалите е истинско и се произвежда от пигменти, обикновено наричани пситацини. Има и други сродни цветове, произведени от този клас пигменти - червени, оранжеви и розови. Ако ги има, основният цвят е жълт, ако ги няма основният цвят е бял.

Другият компонент, необходим за създаване на зелено оцветяване, е синьото, което при папагалите също не е пигмент. Вместо това той сам по себе си се създава от комбинацията на последните два елемента на цвета при папагалите – сиви пигменти и структурен цвят. Тези два елемента са от съществено значение, ако искате синият цвят и следователно зеленият цвят да се появи в птицата. Сивите пигменти от семейството са правилно известни като меланини и в действителност са черни в естественото си състояние.

Когато говорим за мутация, то тя няма нищо общо с хибридите - цвят на рецесивна мутация се появява само когато и двамата родители имат този ген за цвят, който да предадат на потомството си.

 

Доминантно и рецесивно унаследяване

Всеки индивид има своите хромозоми, подредени по двойки, които се разделят и се наследяват независимо от тяхното потомство. Ако птицата има два гена за мутацията, тогава няма значение коя хромозома от двойката е наследена от малките, те винаги трябва да получат един от тези идентични гени. Въпреки това, ако птицата има само един ген за мутация, всеки млад има 50% шанс или да я получи, или да пропусне.

За да се появи доминантна мутация, птицата трябва да наследи само един ген от двата родителя. За да се появи рецесивна мутация, птицата трябва да наследи ген за мутацията от всеки родител, като по този начин й дава два гена за цвета. Ако една птица наследи само един ген за рецесивна мутация, той ще остане скрит от генетичния състав на птицата и птицата се нарича „раздвоена“ за рецесивния цвят.

Как работят свързаните с пола мутации? Номерът с тези мутации е, че мъжките птици имат две X хромозоми, но женските имат само една. При женската другата хромозома от двойката е Y хромозома, която е твърде малка, за да носи гени. Това означава, че женската се нуждае само от един ген, за да се изрази мутация, свързана с пола, но мъжката птица се нуждае от два.

Това също означава, че една женска птица не може да предаде свързана с пола мутация на дъщерите си, защото вместо това те получават нейната Y хромозома. Ако едно пиленце получи X хромозомата на майка си, то трябва да е мъжко, защото може да наследи друга X хромозома само от баща си.

С други думи, женските предават само свързани с пола мутации на синовете си, докато мъжките ги предават както на синовете, така и на дъщерите.

Дъщерите ще бъдат визуални за мутацията, но синовете ще бъдат визуални само ако наследят мутацията и от бащата, и от майката.