Smartest Parrots
Обичам ги тези КАКАДУ

Обичам ги тези КАКАДУ

2022-03-25

Какаду може да е най-големият си враг.

Обичам ги тези КАКАДУ, (особено Вито – моя какаду Алба), това е и причината да искам отново да публикувам една статия за грешките, които не трябва да правите с какаду.

 

Ако сте от хората, които са претърсили интернет, за да научи всичко налично за вашия папагал, несъмнено сте срещнали тази дума „антропоморфизъм“. Това е приписване на човешка форма и други характеристики на животни, неодушевени предмети и обекти и др. Пример за това би било презумпцията, че папагалите се влюбват като хората въз основа на факта, че избират половинка за цял живот.

При нас любителите на папагали и в частност ние от Smartest parrots антропоморфизирането е място, на което не искаме да попадаме. Tова е инструмент, който много хора използват, за да се опитат да осмислят неща, които не разбират, защото в действителност папагалите избират партньори въз основа на способността си да произвеждат здрави пилета и да защитават гнездото си. Няма нищо общо с намирането на другата си половина.

Какаду, по-специално белите, са папагали, които според мен превъзхождат останалите в „открадването“ на сърцата ни. Имат специфични черти, които правят почти невъзможно избягването на антропоморфизирането на тяхното поведение. Както се оказва, чертите, които ни карат да се влюбим в какаду, са същите, които причиняват проблеми с поведението им и ги спасяват навсякъде, дори и тук в България при нашите приятели от Parrots Rescue Centre – Bulgaria.

 

За всеки, който обмисля да си вземе какаду, искам да предложа три съвета по-долу от Пати Йоргенсен, която е специализирана в здравето, поведението и храненето на птиците и работи със спасителни птици 1987 г.

 

1. Не позволявайте на вашето какаду да се вълнува прекомерно.

При много възбудено състояние, какаду често „спорят“ със своите хора с много оживени, подобни на човек жестове и гласови интонации, които са безупречна имитация на човешко вълнение. Това е впечатляващо. Те обаче не просто се преструват, че са развълнувани. Те са развълнувани. Има повратна точка с какаду, когато вълнението се превръща в агресия. Много прилича на детето, чийто рожден ден е станал поразителено хубав. Събитието обаче често завършва със сълзи и истерия. Ще бъде разумно да прекратите вълнението, докато то все още е във фаза „щастливо“. Този период от време е кратък. Не забравяйте, че винаги можете да започнете по-забавни моменти по-късно, но захапката, която може да получите, защото сте чакали твърде дълго, ще остане дълъг спомен.

2. Опитайте се да държите какаду си от пода – Вито обожава, но рядко позволявам. 

Знам, това е трудно. Какаду са склонни да мигрират към пода. Това е в тяхната природа, в естествения си ареал, те често се хранят от земята , а и „наглата“ им природа ги кара да не се страхуват от неща, които се извисяват над тях, за разлика от много други птици. Това, което знам е, че те имат фетиш на краката, а подът е мястото, където най-често се намират краката. Ако забележите, че какадуто ви тихо се взира в краката ви, трябва незабавно да премахнете едното или другото от пода. Дори краката на седнали хора са в движение повече, отколкото можем да осъзнаем, и от гледна точка на какаду, който е на пода, това може да изглежда като покана за „взаимодействие“. Какадуто ви обаче може да причини сериозно нараняване на човешки крак.

3. Устоявайте на желанието да гушкате какаду си – отново това гушкане на белите пухкави топчици … 

Това е най-трудното от всичко, но и най-важното.

Пухкавата природа на какаду е най-голямата им сила, и често използвана при продажба, но също така, за съжаление, и тяхното падение. Трудно е да се разбере защо какаду би искал да се гушка с човешко същество, хищник. 

*Знам, че с моето какаду Вито се усеща все едно гушкам някое от трите си деца. Има само чувство на нужда от обич, утеха и любов - и се чувства правилно, защото все още е малък, но отдаването на постоянните молби на вашата птица за този тип взаимодействие ще доведе до проблемно поведение. Постоянно гушкано какаду ще прерасне в прекалено нуждаеща се и взискателна птица, която не може да премине през деня без своя човек. Те често никога не се научават да играят самостоятелно (* в предишна статия писах за самостоятелната игра при тях), защото постоянно търсят човешкото внимание. Те се превръщат в птици, които изискват сериозно поддръжка, крещят, докато не получат това, което са свикнали да очакват от члена на своето човешко стадо.

Тези, които имат най-голям успех с какаду, разбират и раздават силна любов, но те знаят, че никога не трябва да сравняват поведението на какаду с това на хората и разбират, че по-малкото е повече, когато става въпрос за почти всичко, което правят с птицата си.