Smartest Parrots
Амазони

Амазони

Амазонските папагали са сред по-популярните видове папагали със среден размер, прославени като изключително общителни личности. Те често се описват като буйни, игриви и обичащи да пеят. Мъжките амазонки имат репутацията на проява на „мачо“ поведение – забавни сцени, като да развият перата на опашката си, да приковат очите си и да се „разпънат“ по пода или плота на масата е често срещана картина. 

Амазонските папагали имат добре спечелена репутация като „любители на купона“. Тези предимно зелени средни до големи папагали обикновено са смели, комични и често обичат да бъдат център на вниманието. Папагали с изключителни способности. 

Амазонски папагал съперничи смело с жакото за рекорда за най-богат речник - да, правилно сте прочели! - жакото има най-развитото използване на езика, но невероятната амазонка държи челни позиции за яснота на речта! Никога няма да чуете: „Какво каза вашата птица?“ когато амазонка иска да е център на внимание. 

Освен това те са по-добри певци от много добри човешки вокалисти. Общо взето те никога не пропускат да забавляват.

Въпреки това, амазонският папагал изисква специални грижи, за да процъфтява в плен. Често срещана грешка, която собствениците на амазонки правят, е подценяването на интелигентността на своята птица. Науката наскоро постави интелигентността на папагалите в съответствие с тази на малките примати. Това означава, че единствените животни, които смятат за по-умни, са делфините, маймуните и хората.

Помислете за това за момент. Помислете какво би било да бъдете част от живота на това интелигентно същество или на негово място - с този интелект да бъдете затворени в клетка без средства за използване на тази мозъчна сила. Би било разочароващо, скучно и депресиращо, а това има своите последствия.

Ако правите нещата правилно с вашата птица, ако предоставяте много играчки за забавление, пълноценна храна, възможност за свобода, слънце, задоволяване инстинкта им да търсят храна, забавления, то вие ще имате разкошен приятел и събеседник. 

В природата дивите папагали прекарват по-голямата част от времето си в решаване на проблеми. Вземете за пример: намиране на достатъчно и адекватни източници на храна, привличане на перфектния партньор и как да превърнете този стар ствол на дърво в подходящо гнездо за бъдещи малки. Както можете да си представите, нещата не винаги вървят по план в дивата природа. Има бури, суши и обезлесяване, които пречат на създаването на идеалния дом - затова птиците в плен, тяхното същество има необходимост от предизвикателства за вземане на креативни решения. 

Те имат невероятни умствени способности, които остават неизползвани в плен. Те се нуждаят и искат ежедневно умствено стимулиране, а само психически здравата птица може да бъде добър придружител - да, често ги наричаме така в наши сайт “придружител”. 

Разбираме, че може да не се интересувате от обучението на вашите птици. Може да не ви пука дали вашата птица може да направи перфектната вълна или завъртане. Може да сте доволни от връзката, която споделяте с вашата птица: статуквото. Но вашата амазонка доволна ли е? Може ли да живее пълноценен живот, представян с едни и същи неща ден след ден? 

Роден регион / Естествено местообитание

Амазонските папагали са от Мексико, Южна Америка и части от Карибите. Естествените навици на дивата Амазонка включват савани, палмови гори, храстови гори и тропически гори.

Грижи и хранене

Повечето амазонски папагали обичат да се къпят; и опциите за къпане могат да включват присъединяване към собственика им под душа, вземане на вана с пръскане или скачане в съд с вода и пръскане с вода навсякъде. Къпането е важна част от здравето на перата на Amazon. Поради любовта си към храната и навика си да искат от собствениците си храна за маса, папагалите на Amazon са склонни да наклонят везните, за да бъдат с наднормено тегло.

Амазонският папагал често има силен апетит, особено за човешка храна, така че собствениците трябва да се уверят, че те (и другите членове на домакинството) не прекаляват с лакомствата и трапезната храна. Основната диета на амазонския папагал трябва да се състои от хранително балансирана диета, както и асортимент от здравословни зеленчуци, някои плодове и здравословни лакомства, които съдържат храна вместо празни калории. Амазонските папагали изглежда се наслаждават на текстурата на храната почти толкова, колкото и на вкуса си. При правилна грижа папагалът Amazon, който се храни със здравословна, хранително балансирана диета, може да живее до 60 години.