Smartest Parrots

Нашите птици и ние

За нас

Целта на Smartest Parrots (SP) е да дадем на всеки, който се интересува нужната информация за тези възхитителни животни. Тук, при нас се стараем да имаме всеобхватна информация за живота в плен на папагалите - придружители. 

Наричаме ги придружители, защото продължителността на живота на голяма част от тези птици може дори да надвиши нашия и да бъдат наши спътници през целия ни живот. 

 Въпреки, че повечето хора намират папагалите за възхитителни, красиви и ангажиращи животни, това не ги прави непременно добри кандидати да споделите живота си с тях. Всъщност на повечето хора им липсва пространство, време и знания, за да осигурят на папагала това, от което се нуждае, за да живее щастлив и здравословен живот. 

Все пак има милиони хора по света, които споделят живота си с папагали и много от тези птици живеят богат, стимулиращ и здравословен живот. Често тези папагали-придружители живеят по-дълго, отколкото биха живяли в дивата природа, а хората, които се грижат за тях, изпитват всички радости, разочарования и знания, които идват от споделянето на живота си с тези очарователни животни.

Въпреки че хората са отглеждали папагали в продължение на векове и дори хилядолетия в някои случаи, едва през последните няколко десетилетия ние като общество научихме за нуждите на повечето папагали – физически, социални и медицински – такива, които сега сме в състояние да осигурим добре за тези птици в помощни грижи.

От стари начини на мислене към нови гледни точки.

В миналото почти всяка култура, която обичаше да отглежда папагали можеше да го прави, въпреки че самите птици обикновено се третираха като отрязани цветя – поддържани живи и красиви колкото е възможно по-дълго, без много да се замислят за истинските им биологични изисквания или дори възможността за размножаване. Тъй като станахме наясно, колко интелигентни и дълголетни могат да бъдат тези птици, разработихме по-задълбочено техните сложни нужди. По този начин ние преминахме от държането на птици в клетка за наше забавление, до много съвестни любители на папагали, които смятат, че изобщо не трябва да има птици в плен.

Вече има много папагали, за които се грижат много добре в плен: те живеят стимулиращо, здрави, без страх и често много дълъг живот. От друга страна, те много обогатяват живота на хората по много дълбок начини. Може би по-важното е, че в резултат на това, че сме пленени от тях, ние изпитваме дълбока признателност към тези същества и сме силно мотивирани да спасим както папагалите, така и техните местообитания по целия свят.

Ние от Smartest Parrots вярваме, че папагалите могат да бъдат правилно отглеждани в плен, за да отговорят на търсенето на птици-компаньони. С внимателна подготовка те могат също така безопасно и успешно да бъдат развъждани дори за пускане в райони, където са изчезнали локално в много части на света. 

Прекратяването на собствеността и развъждането всъщност може сериозно да намали осведомеността, признателността и уважението към тези птици, както и потенциално да подкопае подкрепата за тяхното опазване. 

Ние от SP сме преди всичко природозащитници и като такива можем да направим много, за да сведем до минимум страданието, което понасят, като елиминираме търговията с диви птици, помагаме за възстановяването на дивата природа, доколкото можем, и допълнително обучаваме хората как да се грижат най-добре.

Всичко, което ние правим, го правим със страст и от любов към птиците. 

Нашите птици

Коста и Поли

Коста и Поли

Тя - Maui Sunset Macaw 

Той - Catalina Macaw

Пепър и Коко

Пепър и Коко

Тя - Harlequin Macaw 

Той - Blue and Gold Macaw

Андреа и Бъз

Андреа и Бъз

Тя  - Scarlet Macao

Той - Catalina macaw 

Сали и Сол

Сали и Сол

Тя - Green-winged Macaw 

Той - Green-winged Macaw 

Пухи и Роко

Пухи и Роко

Тя – Harlequin Macaw 

Той - Blue and Gold Macaw

Хайди и Ръсти

Хайди и Ръсти

Тя -  Scarlet Macao

Той -  Scarlet Macao

Дон Вито Корлеоне и Мици

Дон Вито Корлеоне и Мици

Тя - Cacatua galerita

Той - Cacatua alba

Спикси и Джикси

Спикси и Джикси

Тя - Aratinga solstitialis

Той - Aratinga solstitialis

Папи

Папи

Той - African grey parrot

Бърборкото на нашето ято 

Малчо

Малчо

Малчо - ¾ Зеленокрил ара ¼ военна ара има в кръвта, но освен повечето зелено към главата е с доминантна окраска на Green-winged macaw.

Излюпен на 01.04.2022г. 

Родителите в нашата ферма са Сали и Сол