Smartest Parrots

Нашите птици и ние

За нас

Целта на Smartest Parrots (SP) е да дадем на всеки, който се интересува нужната информация за тези възхитителни животни. Тук, при нас се стараем да имаме всеобхватна информация за живота в плен на папагалите - придружители. 

Наричаме ги придружители, защото продължителността на живота на голяма част от тези птици може дори да надвиши нашия и да бъдат наши спътници през целия ни живот. 

 Въпреки, че повечето хора намират папагалите за възхитителни, красиви и ангажиращи животни, това не ги прави непременно добри кандидати да споделите живота си с тях. Всъщност на повечето хора им липсва пространство, време и знания, за да осигурят на папагала това, от което се нуждае, за да живее щастлив и здравословен живот. 

Все пак има милиони хора по света, които споделят живота си с папагали и много от тези птици живеят богат, стимулиращ и здравословен живот. Често тези папагали-придружители живеят по-дълго, отколкото биха живяли в дивата природа, а хората, които се грижат за тях, изпитват всички радости, разочарования и знания, които идват от споделянето на живота си с тези очарователни животни.

Въпреки че хората са отглеждали папагали в продължение на векове и дори хилядолетия в някои случаи, едва през последните няколко десетилетия ние като общество научихме за нуждите на повечето папагали – физически, социални и медицински – такива, които сега сме в състояние да осигурим добре за тези птици в помощни грижи.

От стари начини на мислене към нови гледни точки.

В миналото почти всяка култура, която обичаше да отглежда папагали можеше да го прави, въпреки че самите птици обикновено се третираха като отрязани цветя – поддържани живи и красиви колкото е възможно по-дълго, без много да се замислят за истинските им биологични изисквания или дори възможността за размножаване. Тъй като станахме наясно, колко интелигентни и дълголетни могат да бъдат тези птици, разработихме по-задълбочено техните сложни нужди. По този начин ние преминахме от държането на птици в клетка за наше забавление, до много съвестни любители на папагали, които смятат, че изобщо не трябва да има птици в плен.

Вече има много папагали, за които се грижат много добре в плен: те живеят стимулиращо, здрави, без страх и често много дълъг живот. От друга страна, те много обогатяват живота на хората по много дълбок начини. Може би по-важното е, че в резултат на това, че сме пленени от тях, ние изпитваме дълбока признателност към тези същества и сме силно мотивирани да спасим както папагалите, така и техните местообитания по целия свят.

Ние от Smartest Parrots вярваме, че папагалите могат да бъдат правилно отглеждани в плен, за да отговорят на търсенето на птици-компаньони. С внимателна подготовка те могат също така безопасно и успешно да бъдат развъждани дори за пускане в райони, където са изчезнали локално в много части на света. 

Прекратяването на собствеността и развъждането всъщност може сериозно да намали осведомеността, признателността и уважението към тези птици, както и потенциално да подкопае подкрепата за тяхното опазване. 

Ние от SP сме преди всичко природозащитници и като такива можем да направим много, за да сведем до минимум страданието, което понасят, като елиминираме търговията с диви птици, помагаме за възстановяването на дивата природа, доколкото можем, и допълнително обучаваме хората как да се грижат най-добре.

Всичко, което ние правим, го правим със страст и от любов към птиците. 

Нашите птици

Малчо

Малчо

Малчо - ¾ Зеленокрил ара ¼ военна ара има в кръвта, но освен повечето зелено към главата е с доминантна окраска на Green-winged macaw.

Излюпен на 01.04.2022г. 

Родителите в нашата ферма са Сали и Сол

Пепър и Коко

Пепър и Коко

Двойка ара - Пепър и Коко – голяма любов

Пепър е Ара арлекин / Harlequin Macaw – хибрид, който се получава при кръстосване на Зеленокрила и Синьо жълта Ара.

Пепър е излюпена на 18/10/2019г. в България. Взехме я когато беше на 4 месеца. 

Обича да се гали и да лежи по гръб.  Обучава се на свободен полет, но ни е многооо страх. 

 

Коко – Синьо-жълта Ара / Blue and Gold Macaw

15/06/2017г.

Коко дойде при нас много измъчен с тежки емоционални травми, предполагаме следствие от раздяла. Търсеше каквато и да е връзка – с човек, с куче, с птица без значение от вида и пола, просто да е връзка… Хапеше се причинявайки си страшна болка и крещеше с все сила, когато беше сам. И така докато го запознахме с Пепър. 

Днес Коко все още носи бегли следи от своите травми, но вече е една спокойна и много влюбена птица. Не се е наранявал повече от година и ревностно пази своята приятелка. 

Андреа и Бъз

Андреа и Бъз

Трудно намирам думи, с които да опишем тази красота….

Тя  - Scarlet Macao

Той - Catalina macaw 

Сали и Сол

Сали и Сол

Двойка зеленокрили ара / Green-winged Macaw – Сали и Сол

Сали – въпреки голямата прилока с зеленокрила ара, Сали е Хибрид – F2 Камео / Cameo Macaw

Хибрида F2 се получава при кръстосване между Green-winged Macaw x Calico Macaw. 

А хибрида от вид Calico Macaw се получава от кръстоска Green-winged Macaw x Military Macaw

Излюпена 2017

Прекрасна, красива, уникална …. Всяко едно от тези определения не може да опише колко разкошна е тази птица. 

Сол или Голямото момче – Зеленокрила Ара / Green-winged Macaw

Излюпен 2015г. Дойде при нас 2020г. с аспергилоза и тежка травма на крака. Естествено проскубан, уплашен и много агресивен.

Днес вече е здрав, красив, спокоен в компанията на Сали - е няма да дойде да се гали, но позволява да го почерпиш с ядка от ръка без да се опита да ти счупи пръста.

Пухи и Роко

Пухи и Роко

Двойка ара – Пухи и Роко

Пухи – Harlequin Macaw 

Аз тази Пухи. По-голяма от повечето арлекини, които сме виждали, очевидно взела гена на зеленокрилият си родител.  Тя е ара арлекин – излюпена на 20/08/2018

Пухи има толкова любов за раздаване, само трябва да ти повярва, че няма да я нараниш и ще те остави да я гушкаш с часове.

Роко – Синьо-жълта Ара / Blue and Gold Macaw, излюпен на 28/07/2018

Много е благ този Роко, а как хубаво те нарежда ако е в настроение. Само да го слушаш и се смееш ????

Хайди

Хайди

Scarlet Macao

Хайде е доста едра за Scarlet Macao, или поне в сравнение с Андреа. Тя е като всяко малко момиченце, което има нужда от любов, внимание и много игри с преобладаващи полети.

Хайди е най-добрия ни летец. Все още се учи да идва при повикване и да носи хернес.

Дон Вито Корлеоне (Вито)

Дон Вито Корлеоне (Вито)

Ако има странна птица в нашия дом, то това е Вито.

Излюпен на 05/06/2021

Трудно е да разбереш Какаду Алба, но едно е ясно – обичат топли прегръдки. „Колкото повече – толкова повече“ казал Мечо пух, или пък Вито.

Спикси

Спикси

Aratinga solstitialis – Слънчева аратинга. „Най-красивите от неотропичните папагали“ - видът е застрашен от изчезване.

Излюпен на 04.2020г. Изключително социални и любвеобилни са всички слънца в нашия птичи дом.

Джикси

Джикси

Aratinga solstitialis – Слънчева аратинга.

Излюпена на 06.2020 дамата на Спикси.

Фифи

Фифи

Aratinga solstitialis – Слънчева аратинга Холандска принцеса, малко плаха, но много сладка.

Излюпена 09/09/2020

Арчи

Арчи

Aratinga solstitialis – Слънчева аратинга.

Излюпен 16/10/2016

И този господин пристигна доста уплашен в къщи. Поради врявата, която е вдигал предишното му семейство е решило да се раздели с него, но както казвам ако тези птици не бяха толкова шумни и изискващи време да се научат да бъдат по-тихи, то нямаше да има по-прекрасни домашни любимци от тях.

Папи Ханс

Папи Ханс

Лазурна Неофема. Случайно попаднал при нас красавец, който живее в абсолютна хармония и в очакване на приятелка, за да не му е скучно.