Smartest Parrots
Превантивни мерки за управление на папагалите

Превантивни мерки за управление на папагалите

Превантивни мерки за управление на папагалите в Loro Parque Fundación и тяхното приложение у нас при нас в Smartest Parrots

В днешно време, когато планетата и нейните жители са изправени пред последствията от необикновена вирусна епидемия, папагалите по нашите географски ширини са в края на размножителния си период. По този начин е удобно да се напомнят санитарните правила и превантивните мерки. Повечето развъдни центрове не изпълняват хигиенни задачи в ежедневието и когато птиците се размножават, за да избегнат безпокойството на двойките и техните бебета. Но точно това е моментът, в който трябва да обърнем внимание на почистването на клетките и поддържането на хигиената. Това може да избегне бъдещи проблеми.

В началото на размножителния период

Има момент, когато мъжките започват да се появяват, но женските все още не са готови да се размножават. През това време можем да продължим да почистваме клетките по същия начин, както го правим през останалата част от годината. Просто съкратете периода на почистване и се съсредоточете върху повърхности, където птиците прекарват по-голямата част от времето си. Важно е да използваме това време, за да наблюдаваме поведението и изпражненията на нашите животни. Можем да забележим кога женската не се храни добре, защото партньорът й я гони от изпражненията, които са под костурчето, където тя остава. Благодарение на тази проста рутина можем да разберем дали яде или не. Наблюдението на птици ни дава незабавна информация за тяхното състояние, с която можем да реагираме при необходимост.

Също така е важно да се следи състоянието на перата на корема и опашката. Ако са мръсни и неподредени, трябва да ги почистим. Това може да бъде причинено от чревни паразити и може да доведе до безплодие на яйцеклетките. Освен това такива пера губят способността си да терморегулират и по този начин птиците могат да страдат от хипотермия.

По време на инкубационния период

Ако всичко върви добре и двойката е съвместима, женската ще започне да инкубира яйцата. Няма съмнение, че някои видове са особено деликатни, за да бъдат безпокоени и в резултат на това могат да напуснат гнездото. Ето защо можем да намалим дейностите си по почистването в наши дни. Въпреки това, наблюдението на птици не трябва да се избягва. Те трябва да получават прясна храна и вода, както са свикнали. Когато женската изкубира редовно, след първите пет дни можем да започнем да почистваме отново. Изпражненията стават по-големи от обикновено, защото птицата ги задържа по време на инкубацията и след това ги освобождава веднага щом напусне гнездото, за да отиде да яде и пие.

Трябва да поддържаме клетките си чисти, ако искаме да избегнем болести и паразити. Птиците ще възприемат тази рутина, стига да я правим редовно, всеки път по един и същи начин и по същия протокол. Спазвайки тези правила, селекционерът може да стигне до частта от волиера, където е гнездото и птиците ще свикнат с този процес, без да бъдат безпокоени. Това също е добър начин да подготвите птиците за инспекции на гнездата. По-късно, когато трябва да проверим яйцата или бебетата, родителите ще го понасят.

В момента, в който решим да отидем да видим какво става вътре в гнездото, най-добре е да сложим прясна храна рано сутрин, преди да огледаме гнездото. Когато женските напуснат гнездото, е подходящият момент да го контролирате без затруднения. В случай на дребни видове винаги е добра идея да информирате птиците, преди да отворите вратата на гнездото. Това може да бъде само кратка драскотина или леко почукване. Някои папагали ще реагират бързо и ще напуснат гнездото.

Не забравяйте, че проверката на гнездото трябва да се извърши рано сутринта, за да може двойката да се върне в гнездото. Ако направим това късно следобед, родителите може да не се върнат преди тъмно. Това позволява на яйцата да се охладят.

Излюпване на бебетата

Няколко дни след излюпването е най-деликатният период за пилетата. Ако видим мръсни пера или много мокър субстрат, което е характерно за някои видове лори и лорикети, трябва да го почистим една седмица преди излюпването на пилетата. Малко вероятно е женската да изостави яйцата в тази фаза, особено ако спазваме правилата, споменати по-горе. Не всички видове поддържат гнездото си чисто и подредено. Нещо повече, различните женски от един и същи вид могат да имат различен подход. Някои от тях подготвят субстрата много внимателно, докато други изхвърлят всичко и оставят гнездото празно. Последният начин не е много добър за яйцата.

Женски, които оставят бебетата си.

Има много причини за този проблем. Един от тях могат да бъдат твърде чести проверки на гнездото. Понякога правим промени и оставяме следа вътре в гнездото. Лека промяна в позицията на гнездото може да доведе до агресивно поведение на родителите към техните бебета. В този случай те могат да ги осакатят (да им отрежат пръсти, клюн или крила).

Много често се случва перата на женските да се замърсят и лепнат, защото вътрешността на гнездото е неподредена. В резултат на това яйцата или бебетата могат да се придържат към тези мръсни пера. Подобна ситуация може да доведе до трагичен край.

В този период можем да наблюдаваме, че женските се изнервят и не искат да влизат в гнездото. Това поведение може да бъде провокирано от наличието на външни паразити. Ако гнездото е силно замърсено с акари от пера, това може да обезкуражи родителите да се върнат в гнездото. Това е много често в случай на втори или трети съединители, когато гнездото е пълно с изпражнения и мръсотия. Можем да разрешим това с две гнезда във всяка клетка. Единият от тях се отстранява при почистване и птиците могат да започнат да използват другия, ако го приемат, разбира се. Те могат също да изчакат, докато другото гнездо е готово и ще използват същото отново.

Избягвайте паразитите преди, по време и след

За да избегнем акари от пера, трябва да използваме репеленти или инсектициди, които не са вредни за бебета или родители. Превантивната хигиена и редовната употреба на репеленти е най-добрият начин за разрешаване на този проблем, след като се появи.

В Европа има много търговски продукти с репелентно действие, които прекъсват цикъла на паразитите по много ефективен начин. Най-добрият начин е да го използвате в момента, в който забележим проблема или също като предпазна мярка.

За паразитите, които живеят в субстрат на волиера и които засягат особено видовете австралийски папагали, ние използваме тук в Loro Parque и Loro Parque Fundación гасена вар. Ако редовно поръсваме този продукт на дъното на волиерата, той ще предотврати растежа на микроби и червеи, които се размножават в земята. Използването на белина и други дезинфектанти, които обикновено се предлагат на пазара, също ще ни спаси от разрешаване на бъдещи проблеми.

Винаги е необходимо да избягваме попадането на мишки, гълъби или врабчета в нашето развъдно съоръжение. Дивите птици могат да страдат от много видове патогени и могат да донесат болести у нас. Едно перо от диви птици, което попадне в нашето съоръжение, може бързо да замърси нашите волиери и животните, живеещи вътре.